По 15 евроцента за литър гориво за всеки гражданинМярката влиза

...
По 15 евроцента за литър гориво за всеки гражданинМярката влиза
Коментари Харесай

Франция дава субсидии заради скъпото гориво

По 15 евроцента за литър гориво за всеки жител
Мярката влиза от 1 април и ще трае 4 месеца

Италиански министър засегнат от измамата с цената на бензина

Франция вкарва дотация от 15 евроцента на литър гориво за всички французи, заяви министър председателят Жан Кастекс, представен от международните организации.

Мярката влиза в действие от 1 април и ще работи в продължение на 4 месеца. Целта є е да помогне на хората да се оправят с покачването на цените на горивата. Въпросните дотации ще костват към 2 милиарда евро на страната, гласят предварителните калкулации.

Мярката ще е годна за всички типове горива. Това значи, че за всеки 60 литра да вземем за пример човек ще спести по 9 евро, уточни Кастекс.

Субсидиите ще важат както за жителите, по този начин и за фирмите. Те ще се отпускат непосредствено на бензиностанциите, при заплащане в брой или с карта, което значи, че потребителите ще заплащат по-малко от оповестената там цена.

Следващата седмица Кастекс се чака да показа и проект за това по какъв начин в стопански и обществен аспект Франция ще устои на последствията от войната в Украйна.

Междувременно италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани се възмути от повишаването на горивата в страната му, което назова „ неразумно” и „ колосална машинация за сметка на жителите и бизнеса”.

Чинголани бе безапелационен, че пазарът на горивата спекулира, с цел да стигне цената за литър бензин над 2,20 евро, без да се знае за какво. Той изясни, че от една страна, налозите към цената на горивата са с цел да се употребяват от страната, а от друга, той уточни „ нервността, която удвоява, учетворява или усилва цената пет пъти, прави единствено малко на брой богати и считам, че върху това би трябвало да се влияе най-напред”. Чинголани счита за фундаментално да се откри оптималната цена, която европейските оператори да не могат да надвишават.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР