По 1000 лева помощи годишно да получават домакинствата за справяне

...
По 1000 лева помощи годишно да получават домакинствата за справяне
Коментари Харесай

Предлагат 1000 лева годишна помощ за домакинствата заради скъпата енергия

По 1000 лв. помощи годишно да получават семействата за справяне с високите цени на силата. 

Това предложиха в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция Георги Тошев – ръководител на Института за развиване и ръководство на ресурсите (ИРУР), и Пейо Майорски – ръководител на Асоциацията за отбрана на потребителите (АЗП).
Сумата е индикативна, може и да по-голяма, и ще се дефинира от  парите, събрани от облагането на свърхпечалбите на енергийните компании.
  Богомил Николов – ръководител на Българската национална асоциация „ Активни консуматори “, и Калин Славов – изпълнителен шеф на Асоциация „ Прозрачност без граници “, споделиха, че  събраните средства от свърхпечалбите на фирмите могат да са над 10 милиарда лв..

Подобна помощ би трябвало да бъде ориентирана и към дребните и междинни предприятия, обявиха те.

Представителите на четирите неправителствени организации показаха, че остава по-малко от седмица до влизането в действие на Регламент 2022/1854, а България към момента няма създадени методики за неговото използване.

Регламентът дава опция на страните членки да се оправят с високите цени на силата, като обезпечава всеобхватни механизми, посредством които те да събират свръхприходи от производителите на електрическа енергия.

Основен приоритет на Регламента е  въвеждането на механизми, които да подсигуряват, че събраните средства ще доближават до семействата и жителите.

Отказът на членовете на Комисията по енергетика в Народното събрание предходната седмица да вземат изрично отношение, както и сигналите, които служебното държавно управление дава, основават предпоставки за заобикаляне на Регламента, а семействата ще бъдат оставени да се борят с енергийната рецесия и достигащата към този момент 40 на 100 инфлация на потребителската кошница, обявиха участниците в конференцията.

Помощта от 1000 лв. може да бъде прецизирана съгласно броя на членовете на семейството или да се дефинира към размера на населяваното жилище, споделиха участниците в събитието.
Парите би трябвало да се дават в брой и всеки да взема решение защо да ги храчи , обявиха те.
Богомил Николов сподели, че сега  хората обмислят по какъв начин да сменят източника на отопление . Има огромно търсене на климатици и да си инсталираш климатик става „ същински празник “, сподели той. Само че постройките не са проектирани за промяна на типа отопление, мрежата може да не издържи, да се стигне до повреди и изключване на зареждането.

 

Тази неустановеност би трябвало да бъде преодоляна с явен ангажимент от страна на властта за цената на силата и хората да не се чудноват какво да изберат за отопление. Ясно е, че пари ще има, само че въпросът е по какъв начин те да бъдат изхарчени заслужено, уточни той.

В незабавен порядък да се сътвори скица за поощряване на  използването на сила от слънчеви източници .

Процедурата обаче е в ръцете на мрежовите оператори и те могат по този начин да ги разпишат, че да обезсърчат всеки искащ да влага във ВЕИ мощности, сподели още Богомил Николов.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР