По 10-12 кг масло от декар добиват стопаните от Добруджа,

...
По 10-12 кг масло от декар добиват стопаните от Добруджа,
Коментари Харесай

Цената на лавандуловото масло падна до 30 лева за килограм

По 10-12 кг масло от декар добиват стопаните от Добруджа, офертите са от 30 до 80 лева./кг

Добри добиви, безумно ниски цени! Така обобщават земеделските стопани от Добруджа картината при производството на лавандулово масло, написа През актуалната година природата се оказа милостива към стопаните и сервира условия, подобаващи за развиването на етерично-маслената просвета.

На този стадий от лавандуловите полета се прибират положителни количества зелена маса, които в дестилериите дават по 10-12 кг/дка масло. Това е два-три пъти повече спрямо лятото на 2021 година

На фона на растящите разноски по производството на лавандулово масло, цената му продължава да пада. Тя е в пъти по-ниска от пика преди няколко години. През 2018 година беше доближат самобитен връх от 200-250, даже 280 лева./кг масло. За страдание по-късно последва внезапен спад на цената до 50-55 лева./кг, а сега съгласно производителите офертите са още по-ниски.

На пазара на лавандулово масло има огромна неизясненост и неустановеност, споделят стопаните от Добруджа. По думите им търговците оферират всеобщо в разгара на акцията по 30-35 лева./кг. Повече - по 70-80 лева./кг ще получат тези производители, които имат подписани контракти с едно от най-големите предприятия за преправка в района. На този стадий по-добри са изгледите пред фермерите, регистрирани като биологични производители. През последните 2-3 години, след срутва на пазара, единствено биопродукцията от Добруджа съумява да се осъществя на добра цена, споделят още производителите на лавандулово масло. Масово обаче се стигна до струпване на неизкупено на етерично масло.

През лятото на 2021 година стопаните даже отхвърлиха да изваряват лавандулата и я оставиха на купчини край полетата. Оказа се, че разноските по добиването на лавандулово масло са по-големи от цената на пазара. През актуалната година картината е сходна. При 30-35 лева./кг не се покрива даже себестойността на ароматното етерично масло.

По-високите разноски отхвърлят земеделските стопани от развъждането на лавандула. Продължава наклонността за разораване на полетата с трайни насаждения. Така от над 90 000 дка с лавандула в Добричка област към този момент са останали са реколтиране 69 000 дка. Очаква се до броени дни да завърши прибирането на цветовете от ароматното растение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР