По 10-11 часа чакаха румънците, живеещи в Германия, за да

...
По 10-11 часа чакаха румънците, живеещи в Германия, за да
Коментари Харесай

Бунтове пред румънските секции в Германия

По 10-11 часа чакаха румънците, живеещи в Германия, с цел да дадат гласа си за румънските претенденти за Европарламента. В някои градове се е стигнало до протести и се е наложила интервенция на полицията.

В Берлин опашката пред румънското посолство бе дълга над километър и все пак чакащите не се отхвърлиха.

Причина за тази впечатляваща интензивност бе гласуването паралелно с евровота и за референдум за противоречива правосъдна промяна, с която ще може да се дава прошка на корумпирани политици. Президентът на страната Клаус Йоханис изиска законът да мине през референдум.

От сходна правосъдна промяна ще завоюва най-много ръководителят на ръководещите социалдемократи Ливиу Драгня. В момента той не може да стане министър председател на страната поради присъда за изборни операции.

Предложението за закон за прошка възмути милиони румънци, в това число и тези, които живеят в чужбина. Още преди отварянето на изборните урни в множеството немски градове пред румънските секции се бяха извили опашки. В Берлин в късния следобяд полицията преброи 1500 чакащи пред консулския отдел, които са седяли на опашката над пет часа.

Същото бе ситуацията в Улм, Офенбах, Бохум, Нюрнберг, Мюнхен. Румънците упрекнаха страната си, че преднамерено не е пратила задоволително урни за бюлетините, с цел да провали вота от чужбина.

В някои градове се наложи намесата на пожарната или полицията, откакто в 20,45 не бяха дали своят вот още стотици хора от опашките и те започнаха шумно да показват недоволството си. Изборният ден в Румъния завърши в 21 часа. Наложи се полицията да сложи железни ограничавания – всички, които попаднаха отвън тях не съумяха да гласоподават.

Румънците им благодариха с дюдюкания, защото по този метод консулствата и секциите бяха задължени да обработят всички чакащи в границите на тези ограничавания.

Пред консулството на Румъния в Берлин немски служител на реда, говорещ румънски, призоваваше с мегафон хората към успокоение. Вече дали своят вот пък носеха вода на хората на опашката. Някои бяха чакали 11 часа, с цел да упражнят правото си на глас и се оплакаха, че в консулството няма нито вода, нито тоалетна за гласоподавателите.

Подобна е била и обстановката в други европейски страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР