По 10 000 агнета от Румъния се внасят у нас

...
По 10 000 агнета от Румъния се внасят у нас
Коментари Харесай

Разкриха нова измама с агнешкото месо, вижте с какво още ни цакат търговците

По 10 000 агнета от Румъния се внасят у нас дневно по отношение на идния Великден, заяви за “Труд” Бойко Синапов, ръководител на Националната асоциация на животновъдите. Животните се карат в кланиците, след което се продават на пазара като българско месо. Парадокс е, че по магазините на никое място не написа, че месото е от Румъния, а в това време стремително се внасят животни, разяснява Синапов, написа " Труд ".
Част от тези животни се вкарват за развъждане, а друга – за кръвопролитие, а след това се премаркират като български, удостовери и Симеон Караколев, ръководител на Националната овцевъдна асоциация.
По думите му с изключение на с произхода на месото търговците заблуждават потребителите, като им продават шилешко и ярешко месо за агнешко. Можете да ги разпознаете по това, че са с по-червен цвят, по-мазни са и костите им са по-големи, разясни Караколев.
15_1 От фермата до магазина цената на агнешкото се усилва най-малко 4 пъти. Причината е, че животновъдите нямат право да продават разфасовки агнешко, а единствено живи животни. Затова прекупвачи вземат агнетата и ги карат в лицензирана касапница.
В момента живото тегло е 4,80-5 лева за кг, а в магазините цената стига 14-16 лева за кг. Цена на дребно над 12 лв. за кг е закононарушение, безапелационен е Синапов.
Междувременно от Българската организация по сигурност на храните стартират изключителни инспекции поради Великден.
Засилен надзор ще има в обектите за произвеждане на храни, пакетиращи центрове за яйца, хранилища за търговия на едро с храни, заведения за публично хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и борси, както и такива с активност кетъринг и обекти, предлагащи услугата ол инклузив.
Проверките ще се концентрират върху производството и търговията на обичайно предлаганите храни за празничната софра – агнешко месо, козунаци, яйца, в това число боядисани яйца, пресни зеленчуци и други, както и на боите за яйца.
Клиентите да наблюдават за щемпел върху месото, на който да се чете номерът на кланицата, разясниха за “Труд” от организацията по храните. Най-честите нарушавания по празниците са нерегламентирана търговия с месо и липса на документи за стоката. Вече съвсем не установяваме проблеми при боите за яйца, производителите разказват правилно съставките на етикетите, допълниха от БАБХ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР