По 10 000-15 000 ваксини разчитаме да се поставят на

...
По 10 000-15 000 ваксини разчитаме да се поставят на
Коментари Харесай

Бизнесът предлага 3 варианта за заведенията, не е доволен от частичното отваряне

По 10 000-15 000 ваксини разчитаме да се слагат дневно, изясни министър председателят Бойко Борисов. По думите му, ще достигнем към милион и половина българи, които или да са имунизирани, или да имат отбрана с антитела след преболедуване, а през май-юни ще излезем от пандемията.

Премиерът акцентира, че у нас до края на седмицата ще бъдат доставени 230 000 дози ваксини, а за месец април се чакат над 700 000.

Плахият оптимизъм на управляващите обаче не се споделя от притежателите на заведения. Те избират отплата пред отваряне.

Поетапното разхлабване е на база имунизирани и преболедували българи. Планът е в началото да се отваря с прилагане на 30% от потенциала, а идната стъпка ще е 50%, до момента в който не стартират всички да работят обикновено.

Бизнесът обаче към момента не е удовлетворен, някои от бранша се усещат дискриминирани, като да вземем за пример заведенията, които не разполагат с открити площи или огромен брой маси, и моловете, които остават затворени.

Мерките се разхлабват, тъй като приетите в болница понижават, а здравната система към този момент е постоянна, изясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Това, което наблюдавахме преди със закъснели коли за спешна помощ, с необслужени пациенти - не се случва, лечебните заведения се оправят, акцентира министърът.

Премиерът Борисов също сподели, че разхлабването на ограниченията е въз основата на резултатите от имунизирането. Според него днешните решения са оптималният вид сред използването на ограничения и запазването на психическото здраве на хората.

И по тази причина ние като ластик отваряме затваряме на по 10-15 дни, като хората се уморят, отново отваряме и съм уверен към този момент с тия 700 000, ще минем скоро и милион, сподели Борисов.

Това число към този момент е достигнато, в случай че към броя на имунизираните се добави и броят на преболедувалите, добави здравният контрольор доцент Ангел Кунчев.

Около милион, милион и половина български жители са имунни - те са предпазени.

От Сдружението на заведенията обаче не са съгласни да работят единствено тези, които имат летни градини и маси навън. Предлагат 3 други разновидността за започване на работа. Първият е отварянето на външните елементи да е пожелателно. Вторият е всички заведения за хранене да отворят от 1 април, а на нощните заведения от 15-ти. Третият вид е отварянето на външните елементи да се случи, само че да е паралелно компенсиране на бизнеса.

Обектите, които са членове на нашето съдружие нямат такива градини, доста имат, само че те не са покрити. И когато си направиш сметката, че ти работиш с доста ограничавания, първо на потенциала, на работното време, а в този момент и какво е времето, изясни Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България.

Недоволни от новите ограничения са и търговците от моловете.

Валя има няколко магазина в търговски центрове, счита че несигурността се отразява пагубно на бизнеса и предстоят всеобщи банкрути, в случай че не им се даде опция да работят.

Мен ме изумява по какъв начин държавното управление взима тези решения и по какъв начин преценя, че един бизнес е по-опасен от различен? Например, мен ми е забавно по какъв начин огромните вериги за хранителни артикули са по-малко рискови от един търговски център, сподели Валя.

Прогнозите на държавното управление са, че излизаме от пандемията през май-юни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР