Плувният басейн в кв. Еленово“ се оказа, че струва около

...
Плувният басейн в кв. Еленово“ се оказа, че струва около
Коментари Харесай

Кметът Илко Стоянов на пресконференция: Финансов трус за община Благоевград! Общината осъдена да плати 2.5 млн. лв на фирмата, направила закрития плувен басейн в Еленово

Плувният басейн в кв. „ Еленово “ се оказа, че коства към два пъти повече от заложената му стойност в публичната поръчка през 2014 година. След правосъдно решение по дело, заведено от изпълнителя на поръчката Иван Костадинов, компания " Маргарита -П ", стана ясно, че Община Благоевград би трябвало да заплати към 2. 5 млн. лв. над сумата, планувана в Обществената поръчка за създаване за плувния басейн в ж. к. „ Еленово “. Парите са дължими на компанията реализатор на обекта, която води делото към този момент 7 години. Това заяви на конференция кметът на Благоевград Илко Стоянов.

" Първата година ме връхлетяха 1 200 000 лева от екскмета Румен Томов за боклуците. Сега когато мислех, че сме изплували пристигна правосъдното решение.Защо не е прекъсната публичната поръчка, аз бих я прекратил, всичко е станало в бързината в изборите, с цел да има басейн през 2015г, аз ще сезирам прокуратурата, дано се види кой какво е правил, приказваме за скрити милиони от обществото, които са набъбнали.

Трусове в Турция, а при нас земетресения финасови, освен това унищожителни. Тъкмо изплувахме над водата, таман главите си показахме и в този момент нова финансова вълна, която може да ни потопи. Няма да стигнем до банкрут, само че неприятното е,че сега нямаме право на заем, изключително преди избори. “ Ще подам сигнал в прокуратурата, защото има данни за позволени нарушавания или осъществено закононарушение. И този път ще възложа на юристите да обмислят дали може да търсим персонална отговорност от някогашни чиновници на Общината, в това число с управителни функционалности, сподели градоначалникът.
.

Той напомни, че през 2014 година Община Благоевград е получила Постановление на Министерски съвет от страната и е подписан контракт за инженеринг на Семеен кодекс „ Пирин “ в кв. „ Еленово “, ведно с плувния басейн, на стойност към 2. 4 млн. лв..

За обекта, приключен през 2015 година, обаче е било належащо да бъдат разплатени спомагателни 1, 4 млн. лв., които с лихвите и разноските по делото към този миг са на стойност към 2, 5 млн. лв..

„ Вероятно още при утвърждението на Инвестиционния план се е знаело, че заложените пари няма да стигнат, все пак СМР са траяли, а можеше просто да бъде прекъсната Обществената поръчка, след което да бъде извършена нова такава “, разяснява кметът Стоянов.

Той даде образец с поръчката за постройката на читалището, договорът, който бе преустановен от Община Благоевград единствено преди дни.

Кметът акцентира, че макар финансовата непоклатимост на Община Благоевград, реализирана през последната година, тези непредвидени 2, 5 млн. лв. ще се отразят на цялата общност, защото ще се наложи да бъдат прехвърляни средства от разнообразни бюджетни пера, ако кредиторът си изиска парите незабавно и вкупом.

„ Към момента имаме два разновидността. Ако изпълнителят реши да си потърси сумите в този момент, право което действително има, изключително откакто е чакал толкоз доста време, това ще се отрази съществено на осъществяването на бюджета. Вторият вид, на който мощно се надявам, е изпълнителят да прояви схващане и да се договорим за разсрочено заплащане. Истината е, че той е човек, който живее в тази община, помагал е и за нейното развиване, само че не е задължен да го прави. Ако успеем да стигнем до по-благоприятния вид за Общината, то хората няма да усетят осезаемо финансовото разтърсване “, разяснява кметът Стоянов.

Той разясни, че разновидността за вдишване на дълг на този стадий е неосъществим, защото законът постанова ограничавания за това поради приключването на мандата на сегашния Общински съвет.

„ Реално решение за вдишване на дълг може да бъде взето от идващия Общински съвет. Единственото, което в този момент мога да направя е да предложа да бъде признато авансово единодушие в тази посока от сегашния локален парламент “, съобщи още кметът Стоянов.




Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР