Плувната рекордьорка Добромира Иванова е уличена с положителна проба за

...
Плувната рекордьорка Добромира Иванова е уличена с положителна проба за
Коментари Харесай

Рекордьорка на България изгоря с допинг

Плувната рекордьорка Добромира Иванова е уличена с позитивна проба за допинг. Състезателните права на красивата бургазлийка са спрени за 4 години. Суровото наказване на състезателката на ПК Бриз е несъмнено от Антидопинговата и Дисциплинарна комисия към Български олимпийски комитет (БОК). Официално доказано и с решение на УС на Българска федерация по плувни спортове (БФПС) на съвещание от 22 май.

Преди това 24-годишната Добромира Иванова, която е национална рекордьорка на 100 м бътерфлай и участничка на европейски шампионати, последното в Лондон 2016, е била изслушана, признавайки провинението си. Наказанието е влезнало в действие със задна дата - 19 април 2018 година Към този период се приспада интервалът на краткотрайното прекъсване на спортните права на Добромира Иванова.

Добромира Иванова е дала позитивна допинг проба по време на държавния шампионат на 25 метров басейн в София през декември 2017 година Тогава бе надалеч от опциите си. Наказанието е първо за състезателката.

“Случаят е извънредно противен освен за нея, само че и за българското плуване като цяло и Добромира ще си понесе следствията. Момичето призна, че поема напълно виновността, работила е независимо, вземайки препарат от групата на най-тежките неразрешени субстанции и заради тази причина наказването й е за 4 години. Заяви, че е имала някакъв психически проблем и по тази причина е работила по този метод. Приема решението и ще си понесе следствията “, съобщи пред BGswim.com Георги Аврамчев ръководител на БФПС.

Допълни, че в тази връзка следва на конгрес на ФИНА (Международната федерация по плувни спортове) да затегне ограниченията за приложимост на допинг, наказвайки освен състезателите, само че техните треньори и клубове.
“Положителната проба на Добромира е дадена през декември. А тя прекрати деен подготвителен развой при нас още през юли, като по-късно отпътува да работи във Англия. През декември, на въпросното състезание, тя дойде в България ден преди надпреварата и си отпътува по-късно. Резултатите и бяха слаби. Аз не съм известен за случая, само че доколкото разбрах, в урината и е намерено наркотично вещество “, съобщи пред BGswim.com треньорът на Добромира Иванова до предишното – Янчо Стойчев.
Подчерта, че върховете й направени преди този момент си остават, защото всички проби за допинг са негативни. “Аз, като треньор и възпитател, съдя такова държание и се диференцирам тотално. Надявам се и Добромира да си вземе поука. Призовавам също по този начин и от който зависи, да излезе с декларация какъв е бил препаратът в урината на Добромира, с цел да прекъсне всевъзможни свободни съчинения на скучаещи драскачи “, добави Янчо Стойчев.
Към днешна дата Добромира Иванова държи четири национални върха при дамите – на 50 и 100 м бътерфлай на двата басейна.

Василен Димитров , BGswim.com
Снимка: Евгени Цеков, sportsgallery.eu
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР