Плувецът Цанко Цанков /31 г./ започна с успешен старт преплуването

...
Плувецът Цанко Цанков /31 г./ започна с успешен старт преплуването
Коментари Харесай

Цанко Цанков стартира успешно преплуването на Бургаския залив

Плувецът Цанко Цанков /31 г./ стартира с сполучлив старт преплуването на Бургаския залив. В 6:20 часа тази заран той започва от началната точка на маршрута нос Емине.

Днес Цанко Цанков би трябвало да преплува 45 километра, с цел да е първият човек, прекосил Бургаския залив. По информация на персоналния му треньор, Цанко се усеща добре и всичко протича обикновено. Очаква се той да доближи крайната точка на маршрута - Маслен нос, късно след обяд.

Разстоянието на този маратон в открити води е 44 километра и 700 метра. То е с 11 километра по-дълго от маршрута на фамозното преплуване на Ламанша от Франция до Англия.

От Община Бургас оповестиха, че за сигурността на плувеца се грижат чиновници на Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база - Бургас. По време на плуването Цанко Цанков е съпровождан от катера " Надежда " дружно с още един кораб.

Ако Цанков се оправи, то това ще е най-дългото преплувано разстояние в акваторията на Черно море. Досега са изминавани най-вече 30 километра покрай съветското крайбрежие. Той е нееднократен народен първенец и рекордьор, повторен сребърен медалист от международно състезание по плуване за ветерани, сертифициран занаятчия на спорта в доста дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил). Нарежда се под номер 3 във безконечната българска класация на 100 м. съчетано плуване, като пред него са единствено националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР