Пловдивското село Куртово Конаре вече е smart village - част

...
Пловдивското село Куртово Конаре вече е smart village - част
Коментари Харесай

Българско село се превърна в smart village

Пловдивското село Куртово Конаре към този момент е smart village - част от умните европейски села. Основната заслуга за това е на локалното читалище „ Любен Каравелов “. Служителите му работят близо една година по плана. „ В конкуренция на 734 европейски села, подадохме формуляр, който беше обемист и трябваше да представим хрумвания за развиването на нашето село, а също и доста други неща. През юли 2020г. бяха определени 16 селища, имаше 5 пилотни и по този начин утвърдените станаха 21. Тогава бе определено българското село Брестово - обл. Ловеч - като по-малко и планинско/част от критериите/ “, описват участниците в плана, представени от Trafficnews.bg.

„ През септември дадоха късмет на всички останали да се включат, като сами изработят своя тактика на селото. Работейки в екип и с постоянни съвещания с хора от общността - представители на кметство, бизнес, цивилен бранш, изработихме нашата Стратегия за развиване на Куртово Конаре. Получихме отговор, че тактиката ни е измежду още 19 - утвърдена и впечатляваща, като по този метод ние ще бъдем включени в план Smart Rural 21 и Куртово Конаре ще бъде на картата на умните европейски селища “, допълват те.

На втория стадий са се записали 185 селища от 23 страни от Европейски Съюз и 2 - отвън Европейски Съюз. Темата за smart villages е настояща и заема своето място в Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз. Оказа се, че единствено в България към този момент към момента няма реакции и концепция за включване в бъдещата ПРСР, само че се надяваме да се осмисли ролята на локалните общности и да се проработи в тази посока в околните няколко месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР