Пловдивският виртуоз Марио Хосен ще излезе на концерта си на

...
Пловдивският виртуоз Марио Хосен ще излезе на концерта си на
Коментари Харесай

Защо пловдивският виртуоз Марио Хосен не иска цигулка Стради...

Пловдивският виртуоз Марио Хосен ще излезе на концерта си на 9 и 10 септември на Античния спектакъл с цигулка на Жан Батиста Гуаданини, която е направена през 1749 година. 

„ Наскоро мои познати ме провокираха: в случай че някой ти предложи цигулка на Страдивари или Геарнери няма ли да замените настоящия си инструмент? Аз съм свирил не веднъж с цигулки Stradivarius, както и с Гуарнери, които са също превъзходни принадлежности. Можех да отида и в този момент да желая за концерта да ми дадат за три седмици Страдивари или Гуарнери, само че не считам, че е належащо. Цигулката ми, която е основана от Жан Батиста Гуаданини през 1749 година е направена в миг на най-висока степен на автентичност в творчеството на този лютиер, когато е създавал собствен личен модел. Впоследствие Гуаданини е повлиян от модата на Страдивари ”, споделя Марио Хосен.



Маестрото припомня, че тонът на цигулката зависи напълно от цигуларя или от така наречената дясна ръка и от лъка.

„ Малко хора осъзнават, че 80 % от звука е от лъка и ръката на цигуларя, а 20 % – от тялото на цигулката. Тялото на цигулката привежда един необикновен привкус, необикновен колорит, който е присъщ. Цигулката, на която ще концертирам в Пловдив е напълно плод на въображението на Гуаданини, тя е напълно негов модел. Впоследствие той стартира да копира модели на Гуарнери и Страдивари, които са били доста търсени и по този метод продава по-лесно цигулките си, само че за сметка на стила си ”, изяснява Хосен. 

Според него цигулката Гуаданини, с която идва в Пловдив, е че тя има доста ослепителен почерк в модела си, което я отличава и като тембър от съвсем всички цигулки. 

„ Ако ми предложат Страдивари ще бъда поласкан, благодаря. Но ще си изсвирвам на моята цигулка “, споделя маестрото. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР