Пловдивският театър ще отбележи 140-годишнината си с поредица от събития,

...
Пловдивският театър ще отбележи 140-годишнината си с поредица от събития,
Коментари Харесай

Пловдивската драма чества 140-годишнината си с премиера на поемата а любовта „Коприна”

Пловдивският спектакъл ще означи 140-годишнината си с поредност от събития, които стартират от довечера и ще продължат цяла година.

Днес на огромна сцена ще бъде показана дълго чаканата премиера на спектакъла „ Коприна” по романа на Алесандро Барико в 19 ч. Час и половина по-рано ще бъде открита изложбата на артиста и фотограф Георги Вачев във фоайето на театъра. Ще има и концерт.

„ 140-годишнината на театъра е празник за всички свързани с това изкуство, само че и за този неповторим 8000-годишен град, за хората, които живеят тук. 140 години са съвсем цялата история на най-нова България. Не ми го побира мозъкът по какъв начин една велика концепция на Иван Вазов е обединила толкоз доста хора с разнообразни визии, разнообразни етноси, друго състояние. Една на пръв взор налудничава концепция за тези времена, когато българите са имали пред себе си задачата да построят нова страна. А едно от първите неща, които вършат, е да въздигнат храм на изкуството, тъй като изкуството е това, което може да ни сплоти и през днешния ден – в тези сложни времена”, сподели шефът на театъра Кръстю Кръстев.

Той акцентира, че екипът му прави този празник, с цел да уважи делото на тези, които са отдали живота си на Пловдивския спектакъл. Около 50 000 индивида са свързали ориста си с мястото и концепцията.

„ Ако ни виждат отнякъде, желаеме да им покажем, че не са забравени. Горди сме, че работим тук, че продължаваме делото. Огромно благодаря на екипа ми за това, което вършат. В някои случаи даже подценяват най-ценните си неща в името на театъра. Важното за нас постоянно е било едно – публиката, а в Пловдив е най-взискателната, най-хубавата аудитория в България”, призна Кръстев.

Заради достолепния празник театърът ще бъде хазаин на поредност от събития и начинания.

Създава се почетен знак на Драмата, който ще се връчва годишно на 27 март, на хора, отдали живота си на това изкуство. По изключение наградата „ За живот в театъра” ще бъде даден за първи път довечера поради юбилея.

„ Наградата е израз на нашата признателност и желаеме това да се случва в този момент, а не когато заслужилите хора не са измежду нас. На плакета е изобразен първият щемпел на новосформирия спектакъл в Пловдив преди 140 години”, описа Кръстю Кръстев. На всички в Драмата ще бъде раздадена юбилейна значка, такава ще получат и най-преданите фенове.

В юбилейната година ще бъде отпечатан и показан Летопис на Пловдивския трагичен спектакъл, върху който работят Никола Вандов, Катерина Георгиева и Божидар Тотев.

През януари би трябвало да излезе от щемпел и дневникът на Георги Миятев, в който е събрана цялата история на театъра от основаването му до 1932 година За случването на това издание работят Владимир Балчев, Катя Янева и Христо Гочев.

Ще бъдат посадени и 140 дръвчета, с които да бъде основан парк на изкуствата в Пловдив

„ Ще поканим и другите културни институции да се включат, сега прецизираме местата”, сподели Кръстю Кръстев.

Голямата вест е и че след двугодишно спиране на 14 януари на сцена се завръща и превъзходният театър „ Одисей”, още веднъж каузи на екипа, който слага и „ Коприна”.



„ Горда съм, че съм определена да направя спектакъла за 140-годишнината. „ Коприна” е продължение на цикъла „ Пътуващият човек”. Идеята идва от Александър Секулов – създател на драматизацията, от който идват най-безумните хрумвания и най-големите провокации. „ Коприна” е театър за копнежа по недостижимите светове, за любовта, за изгубения парадайс, за тайните на сърцето. Беше доста забавен процесът по основаването му. Много е мъчно да се сложи това, което в романа на Алесандро Барико е реализирано посредством словото. Предизвикателство е да направиш невидимото очевидно. Публиката ще види един напълно друг театър от това, което сме правили до момента. Ще преживее една мощна театрална поема за любовта. Смятам, че спектакълът е огромно достижение във всеки детайл – и визия, и звукова картина, сценография, костюми, магична музика”, показа режисьорът Диана Добрева.

Тя изрази благодарността си, че е имала опцията да опитва и да прави нови неща дружно с екипа си, тъй като не във всеки спектакъл това може да се случи.

„ Преди шест години сложих в Пловдив „ Вълци” и даже и не си представях какъв брой мощно ще свържа ориста си с този спектакъл. Стана по този начин, че всяка година работя тук. „ Коприна” е нещо напълно ново за нас като екип – става дума за един гальовен и изтънчен спектакъл”, сподели още Добрева.

Сценографът Мира Каланова и композиторът Петя Диманова също подчертаха, че е необичаен шансът да се работи по този начин умерено и с задоволително време, тъй като това разрешава да бъде изкусен всеки един детайл от спектакъла. Благодариха и на всички от екипа на театъра за грижата, съпричастността и разбирането.

„ Коприна” е един необикновен план, хубав разказ, с доста хубав език. Наложи се да създадем доста костюми, тъй като те дават знак за мястото, за обстановката. При Алесандро Барико хубостта се открива там, където не сме очаквали. Надявам се това зрелище да има щастлива съдба”, сподели и създателят на костюмите Марина Райчинова.

„ Благодарен съм за доверието. За мен беше извънреден този развой, нещо, което постоянно съм желал да върша. Ако приемем, че „ Коприна” е хубав часовник, музиката е един от механизмите, без който стрелките няма да се движат”, сподели създателят на саунд дизайна Явор Карагитлиев.

А цялата магия в спектакъла ще се случи посредством актьорите Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Патриция Пъндева, Мария Сотирова, Ирина Митева, Климентина Фърцова, Боряна Маноилова, Боряна Братоева, Радина Думанян, Симеон Алексиев, Троян Гогов, Константин Еленков, Тодор Дърлянов, Алексей Кожухаров, Венелин Методиев, Красимир Василев, Димитър Банчев, Ивайло Христов, Стоян Сърданов.

„ Коприна” ще се играе и на 13 декември.

Спектакълът се осъществя с поддръжката на фондация „ Пловдив 2019” като част от стратегия „ Наследство” на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР