Пловдивският Окръжен съд постанови реални присъди за служителите на ДАИ-

...
Пловдивският Окръжен съд постанови реални присъди за служителите на ДАИ-
Коментари Харесай

Реални присъди за тримата инспектори от ДАИ- Пловдив, обвинени в подкуп

Пловдивският Окръжен съд постанови действителни присъди за чиновниците на ДАИ- Пловдив, упрекнати в корупция. 3 години е присъдата на Станко Милушев, който би трябвало да заплати и санкция от 4000 лв.. По 2 години затвор и 3000 лв. са наказванията за Димитър Янакиев и Паун Танев. Всеки от тях няма да има право да упражнява държавна служба. Трябва да върнат взетите подкупи в интерес на страната.

Вчера делото стартира с разпит на очевидец. Припомняме, че при спецоперация на ДАНС и Икономическа полиция бяха задържани лицата Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Танев - чиновници на Автомобилна ревизия. Акцията бе извършена след серия сигнали на превозвачи, които настояват, че са били рекетирани за разнообразни суми пари за да се прикрият техни нарушавания, както и при сложни инспекции на компании и тирове.

Показания даде началникът на надзор и статистика към „ Автомобилна администрация “-София Александър Томов.Именно той е направил инспекция в края на 2019-та на Областния отдел „ Автомобилна администрация- Пловдив.

„ Запознат съм с инспекцията аз я управлявах в края на 2019 година с моя сътрудник Красимир Паргов. Изготвен е отчет и в него имаше констатации за голям брой административни нарушавания от страна на чиновниците на ДАИ-Пловдив.След осъществената инспекция по откритите нарушавания и неточни протоколи, бяха взети ограничения и наложени санкции ", сподели Томов пред съда.

След това пред Темида се изправиха пострадалата Димитринка Трачева и другият очевидец Милен Атанасов. Последни, показания дадоха упрекнатите чиновници.

Първи стартира Станко Милушев, който бе защитаван от юрист Георги Кутрянски.

„ Проверка на компанията на Трачева, беше направена през 2017 година по сигнал от непозната страна. Тъй като притежаваха повече от 10 МПС-та с сътрудника отидохме на място. Тогава си припомням, че за първи път се срещнах с Димитринка Трачева, която съставлява компанията.Изисквахме документи за инспекция на МПС-тата.Тогава тя сподели,че някои от удостоверенията са били в камионите и ние и дадохме време за представянето им. След прочут интервал ми се обади и сподели, че към този момент са в нея. Тогава ги изпрати по Милен Атанасов. След като ми бяха предадени аз ги описах и приключихме инспекцията.Бяха формирани някакви минимални актове”, сподели Станко.

Милушев твърди,че постоянно всичко е описвал и взимал отношение където е е имало нарушаване. На същата инспекция той е бил със своя сътрудник Янакиев. През 2019г. се е направила друга ревизия на две компании, с които Димитринка има общо.

„ Тогава с сътрудника Шишков, който е и очевидец по делото, извършихме тази инспекция и си разделихме работата. Единият гледаше едната компания, а другия другата. При моята ревизия, която водих, имаше лидер, който няма формирано психо.Наложих акт от 3000 лв. и при връчването му госпожа Трачева с висок звук ми съобщи, че по-друг метод ще се разправяме, само че аз не обърнах внимание. Не съм взимал рушвети от нея, не знам каква е повода да твърди това, може да е била афектирана от санкцията, която и наложих”, съобщи Станчо Милушев.

„ Работил съм в ДАИ близо 18 год през това време съм получавал доста закани от водачи и от по-висшестоящите. Относно „ МУЛБУЛ ТРАНС “ ЕООД съм правил инспекции. Когато е имало нарушавания съм взимал ограничения, само че персонално закани от Трачева не съм получавал. Говорили сме единствено по-работа от персоналния ми мобилен телефон,защото нямахме предоставени служебни телефони. Докладът, който е основан от Томов и е напълно компроментиран,и цялостен с неточности, тъй като той самия не знае какво е проверявал”, сподели Паун Танев.

За Фирмата „ Мес Фууд” Паун сподели,че се е познавал с шефа господин Къртев. Танев твърди,че в никакъв случай не би желал пари или луканки и,че срещи не са уговаряни на отбивката на „ Техномаркет” за приемане на суми пари или месарски произведения. Според обвиненият Къртев е бил натиснат от Икономическа полиция да даде избрани показания.

„ Бяхме пред ръководството на Иикономическа полиция. Къртев беше седнал на пейката, а аз бях в профил, тогава излезе началник на екипа на ДАНС и със личните си уши чух по какъв начин сподели на шефа на „ Мес Фууд”, че в случай че не даде верните показания всичко ще се стовари върху него. Аз бях на към два метра от тях и съм сигурен какво чух. Относно госпожа Трачева и това, което тя споделя,че сме оставали уединено в кабинета ми не е правилно. Просто няма по какъв начин, тъй като този кабинет беше за още 10 индивида и непрекъснато се влиза и излиза”, добави Танев.

Последният разпитан беше Димитър Янакиев. Той съобщи, че съвсем не е познавал Трачева и в никакъв случай не са оставали уединено, а диалозите са им били къси и по работа.

„ Аз съм викал тази жена, с цел да си подпише протокол за привършване на инспекцията. Подписва се и си потегля, това е. Относно изказванието, че в тоалетните сме си разменяли кутии и пликове - това не е правилно. Има една служебна тоалетна, за която аз нямам ключ, тъй като вървя в другата, която се употребява от всички. Там няма по какъв начин да се разменя каквото и да е било. Аз си работих доста добре, даже бях преди всичко по сформиране на актове. Просто не бяхме харесвани тъй като си вършихме работата и по тази причина в този момент ни пратиха тук ”, добави Янакиев.

Обвинените Инспекторите настояват,че няколко пъти са били изисквани от тях самите записите от камерите на „ Техномаркет” или от ръководството на Икономическа полиция Пловдив, където Танев е чул диалога сред ръководителя на ДАНС и шефа на „ Мес Фууд”. Но такива не са били предоставени.

Защитата още веднъж не пожела СРС-та да бъдат слушани.

Присъдите не са дефинитивни и подлежат на обжалване.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР