Пловдивският летец и учител капитан инж. Костадин Недев получи престижна

...
Пловдивският летец и учител капитан инж. Костадин Недев получи престижна
Коментари Харесай

Пловдивски летец и учител с престижна награда в Брюксел, стана част от „Архитектите на бъдещето”

Пловдивският авиатор и преподавател капитан инж. Костадин Недев получи влиятелна премия в Брюксел.  Създателят на платформата за софтуерно образование „ Млад откривател “  стана част от „ Архитектите на бъдещето ” на организацията Emerging Europe. Благодарение на нестихващия си порив да сътвори мини софтуерни общества за децата у нас, Недев получи признанието да показа страната ни на европейската сцена.
Прочетете още
Организацията  отличава персони, планове, начинания, организации и компании, които имат забележителен принос за общественото, икономическо и демократично развиване на района.

Наградата на Неделев бе връчена в Европейския парламент от Андрю Вробел. Отличени са още  28 изключителни персони – по един за всяка страна от разрастваща се Европа и Централна Азия.



Инж. Костадин Недев се занимава паралелно с дейностите на авиатор и млад откривател. Роден и израснал в Смолян, само че от дълги години живее в Пловдив. Завършил е Висше военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ в Долна Митрополия, след което няколко години е специализирал „ Лидерство в авиацията “ в Съединени американски щати. В момента работи като водач на изтребител в авиобаза „ Граф Игнатиево “.

„ Децата-инженери са естествения разсъдък на всяка нация. Все по-често виждаме деца, които не си играят с топка. Пред спорта хлапетата избират телефона или таблета. Задачата на „ Млад откривател ” е да образува потомство младежи, които по изобретателен метод схващат по какъв начин работят технологиите и могат да основават нови решения вместо да бъдат потребители на умни устройства ” сподели капитан инж. Недев пред публиката в белгийската столица.

Сред гостите на събитието участваха и Мишел Шефър(директор на Европейския съвет по иновации) и Мишел Симонс ( общоприет управител на Microsoft Централна Европа).

Костадин Недев дефинира като призвание  и привилегия работата си като преподавател, като си слага за цел да даде достъп на от ден на ден деца до софтуерна среда.

„ Има много международни проучвания за това по какъв начин се заплава ползата и любознанието при децата. То е нормално композиция от персоналния интерес на всяко дете и средата, в която то израства. Разбира се, аз не съм изключение и моето любознание към технологиите се зароди в резултат на софтуерната фамилна среда в която израснах. За страдание не всяко дете има достъп до такава среда, изключително в по-малките обитаеми места. Тук е и значимата роля на „ Млад откривател “ по районите, където сътворяваме мини софтуерни общности измежду децата ”, споделя той.

За младия авиатор премията е извънредно самопризнание за целия му екип.

„ За мен премията е и ангажимент да продължим все по-усилено да възпитаваме технологиите и изобретателното мислене у децата. Вярвам, че тази премия е доказателството и самопризнание, че в България може да сътворяваме новаторско образователно наличие на международно равнище. Само по този начин ще сложим България на софтуерната карта на Европа като генератор на технологии, а не просто като потребител ”, разяснява водачът.

До края на 2023 година „ Млад откривател ” възнамерява нови групи в Пловдив и Смолян.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР