Пловдивският Ботев винаги е създавал футболисти, които стигат и до

...
Пловдивският Ботев винаги е създавал футболисти, които стигат и до
Коментари Харесай

Атанас Чернев пред Nostrabet: Ботев стана по-силен, атакуваме третото място


Пловдивският Ботев постоянно е създавал футболисти, които стигат и до националните тимове. Поредният подобен е Атанас Чернев. Талантлив централен бранител, който през предходната година се наложи в младежкия народен отбор.

В изявление за 19-годишният състезател приказва за положителното настояще на своя Ботев, до каква степен чака да стигне през пролетта и какво би желал да реализира с родния си клуб.

- Наско, играхте постоянно в зимните контроли на Ботев. Как се усеща един млад състезател измежду толкоз опитни и положителни футболисти?

- Радвам се, колективът в тима е на високо равнище. Всички се пробват да ми оказват помощ, всеки ми дава по нещо от себе си и това задължава постоянно да давам най-хубавото.

- Как виждате конкуренцията на Вашия пост?

- Бих споделил, че е убийствена, което обаче е хубаво, защото един млад футболист се развива най-добре в конкурентна среда.

- Какво изисква от Вас треньорът?

- Изисква сигурност, желае да се изучавам от всяка една моя неточност и във всяка една подготовка и мач да давам 100 % от себе си.

- Готов ли сте да се възползвате от Вашия късмет, в случай че го получите през пролетта?

- Аз не мога да кажа по кое време ще се случи това. Важното е да съм толерантен. Иначе е обикновено всеки млад състезател да желае да играе, тъй че аз чакам своя късмет, работя и давам всичко от себе си, с цел да може, когато треньорът реши, да ме употребява, да съм подготвен да оправдая упованията.

- Какво помните от първия си мач за Ботев?

- Беше през декември 2020-а против Лудогорец в Разград. Клубът минаваше през тежък интервал, защото нямаше още притежател, а имахме и кадрови проблеми. Аз играх устойчиво, изпитах огромна страст от това, че са ми дали своят вот доверие да играя за моя роден клуб и постоянно ще бъда признателен.

- Наско, в първите си футболни години сте били нападател. Защо Ви смениха позицията?

- Като дете и младеж всеки играе на разнообразни постове, до момента в който му намерят точния. При мен се получи, когато бях на 15. Аз бях слаб физически и по-късно се развих. Отначало не бях в полезрението на треньорите, видяха ме по-късно, защото в никакъв случай не съм блестял като дребен. Може и да имам гений, само че всичко реализирам с повече работа.

- Виждате ли се с различен екип у нас?

- В България не бих играл за различен тим с изключение на моя обичан Ботев.

- Кои ще са козовете на Ботев за сполучлива пролет?

- Силните и универсални играчи, дълбочината на състава и равностойната скамейка. Мисля, че Тодор Неделев и Маркиньос ще се открояват в шампионата. В отбрана също имаме водачи като Супрайн и Виктор Генев, в средата на терена са Рабей и Дилан Мертенс, а новите Брахими и Лъчо Балтанов са потвърдени имена и бързо се интегрираха към състава. Да не изброявам още.

- Искате да кажете, че които и да са на терена, Ботев ще играе по един и същи метод, защото разполага с огромно качество?

- Това е по този начин и се дължи на поливалентните ни реализатори. Вижте да вземем за пример един Па Конате. Той е ляв халф-бек, само че към този момент реши доста мачове. Ботев сега разполага с положителни играчи за два състава и вътрешна конкуренция за всеки един пост.

- Какъв Ботев желае да вижда Валентич?

- Отбор, който обича да играе с топката и да е преобладаващ. Ботев постоянно е изповядвал хубав и атакуващ футбол през годините и поколенията се стремят да пазят традициите.

- Кои ще са ви съперници за Топ 4?

- Черно море се обрисува като най-големия, Локомотив (Пловдив), Левски, Славия – също. Лично за мен и Берое не трябва да се подценява, макар проблемите. Нашата цел най-малко ще бъде да задържим четвъртото място.

- Четвъртото обаче може да не е задоволително за класиране в Европа?

- Именно поради това ще се стремим и към третото. Уважавам нашите съперници, само че считам, че в спортно-техническо отношение Ботев се подрежда незабавно след Лудогорец и ЦСКА. Нашият тим се стикова, пристигнаха и нови попълнения, и ще ставаме по-силни и по-силни.

- Какви са упоритостите Ви с младежкия народен тим?

- Досега играх там с 2-3 години по-големи от мен, само че през лятото идва моят набор 2002. Целта ми е непрекъснато да демонстрирам, че заслужавам да съм част от този перспективен отбор.

- Има ли младежи, които може да оказват помощ за по-успешно бъдеще на А националния тим?

- Има момчетата, които са с безспорни качества и ще създадат кариери във футбола. Аз не се колебая, че един ден освен ще са почтени попълнения на мъжкия държавен отбор, само че ще бъдат и съществена част от неговите триумфи. Сега за младежите е най-важно в придвижване да поправяме някои неща и да се подобряваме, защото паузите са дребни и нямаме доста време да упражняваме дружно.

- Докъде се простират фантазиите Ви във футбола?

- В кратковременен проект да заиграя в Ботев и да направя мощни сезони. След това желая и да поиграя на открито, в случай че може във водещо състезание. Разбира се, бленувам и за националния тим, защото с тази фланелка всеки футболист играе за един цялостен народ.

- Какво бихте споделили на публиката на Ботев?

- Тя е най-вярната и най-великата в България. Убеден съм, че почитателите ще не престават да ни поддържат и постоянно ще бъдат зад нас, и им поисквам колкото се може по-скоро дружно да се завърнем в дома си.

- Какво е за Вас „ Колежа “?

- Свято място за Ботев и терен, на който са творили популярни ботевисти в исторически мачове. Като дете съм гонил топките там, в този момент нямам самообладание да играя на „ Колежа “, за какво не и в европейски мачове.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР