Пловдивският бизнесмен Георги Гергов е изпратил до варненския кмет Иван

...
Пловдивският бизнесмен Георги Гергов е изпратил до варненския кмет Иван
Коментари Харесай

Внезапно Варна все пак се оказа акционер в "Международен панаир Пловдив"

Пловдивският предприемач Георги Гергов е изпратил до варненския кмет Иван Портних (ГЕРБ) заявление " по отношение на апортиране акциите на Община Варна от " Международен панаир Пловдив " АД в " Пълдин Туринвест` АД ". Това излиза наяве от текста на докладна бележка, която Портних е изпратил на 15 октомври т.г. до Общинския съвет във Варна с предложение да бъде прегледана.

Според категорично записаното в докладната бележка

Община Варна има 16 314 400 броя безналични акции

" с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД и съществени акционери: страната посредством Министерство на стопанската система, Община Варна и " Пълдин туринвест " АД (дружество с 25% присъединяване на Община Пловдив) ".

Съдържанието на цитираната докладна бележка е изненадващо, защото съгласно информация, публично публикувана от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а по-късно и от Община Варна администрацията не би трябвало да е акционер в " Международен панаир Пловдив ".

На 27 април 2017 година и на групата общински съветници от партията, да обсъдят и одобряват

решение за отвод от дяловото присъединяване в сдружението " Международен панаир Пловдив "

в размер на 29% от капитала му. Съобщение с това наличие тогава беше публично публикувано от пресслужбата на партията. Дяловете трябваше да бъдат безплатно трансфериран на Министерството на стопанската система, от което Варна ги получи също по този начин безплатно на 16 август 2016 година

 Кметът на Варна Иван Портних (в дясно наснимката) при приемането на задачата да върне назад акциите от Пловдивския панаир, които Варна получи на 16 август 2016 година
© Пресслужба на ГЕРБ

Кметът на Варна Иван Портних (в дясно наснимката) при приемането на задачата да върне назад акциите от Пловдивския панаир, които Варна получи на 16 август 2016 година

, на 2 май 2017 година общинските съветници от партията във Варна, както и сътрудниците им от болшинството в съвета, одобриха решение за връщане на акциите. В текста на признатото решение, оповестено в уеб страницата на Общинския съвет (където може да бъде намерено и в момента) е записано буквално, че " Общински съвет - Варна упълномощава и разпорежда на кмета на Община Варна

да подписа контракт за безплатно прекачване на собствеността

върху 16 314 400 броя безналични акции, всяка от които с номинална стойност 1 лева, представляващи 29 на 100 от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД с министъра на стопанската система, както и да извърши всички други правни и в действителност дейности за прекачване на акциите ".

Това решение е признато с 39 гласа " за ", 0- " срещу " и 1 " въздържал се " при отсъствието на 11 съветници.

Как Изпълнителната комисия на ГЕРБ подреди на Варна да върне акциите си -.
Как Общинския съвет във Варна категорично извърши нареждането на Борисов -.

От докладната бележка на Портних, изпратена на 15 октомври до Общинския съвет обаче излиза наяве, че решението от 2 май 2017 година или не е било изпълнено, или Разпореждането с прехвърляните акции не е било записано в Централния депозитар.

По този мотив през днешния ден " Дневник " изпрати до Пресслужбата на локалната администрация във Варна няколко въпроса. От техните отговори трябваше да стане ясно

изпълнено ли е било решението на Общински съвет - Варна от 2 май 2017 година

и в случай че не, каква е била повода за това. Друг въпрос трябваше да обясни, по какъв начин, в случай че решенето е било изпълнено, Варна към момента има 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД? Въпреки молбата за незабавни отговори до приключването на работта по този текст те по този начин и не бяха получени.

 Варна въпреки всичко се оказа акционер в
© Красимир Юскиселиев

Варна въпреки всичко се оказа акционер в " Международен панаир Пловдив " с 29% от капитала

В текста на заявката си Георги Гергов осведоми съдружниците си от Община Варна, че " през последната година и половина, заради разпространяването на ковид COVID-19, сдружението е провело едно само ревю - " Хемус 2020 ", с оглед наложените ограничавания и ограничения, както за осъществяване на всеобщи мероприятия, по този начин и за визити на лица от чужбина, каквито са доста от изложителите. Всички мероприятия от календара на " Международен панаир Пловдив " АД за 2020 година след оповестяване на изключителното състояние са анулирани, като не се чака провеждането им и през тази година. Дейността на панаира е затруднена и от възходящия дял на интернет услугите, глобализацията и понижаване на панаирите и ревютата като цяло в международен мащаб, което е трайна наклонност през последните години ", написа още Гергов.

Как Варна заплати 43 млн. лева на Георги Гергов за 3 дка " дупка " в центъра на града -, и.

В същото време в текста на заявката си, Герги Гергов твърди, че " заради разнообразието от активи, които има " Пълдин инвест " е сдружение, което има разнообразни благоприятни условия за развиване, вложения и бизнес, включително и посредством другите дъщерни сдружения, които не са мощно подвластни от рецесията с ковид в България и в света ".

Цитирайки буквално този и други сходни причини на Георги Гергов кметът на Варна Иван Портних е предложил на Общинския съвет " да прегледа опцията Община Варна да апортира акциите си от " Международен панаир Пловдив " АД в капиталовото сдружение " Пълдин туринвест " АД.

Според Иван Портних по този метод, без да прави спомагателни разноски,

Община Варна щяла да бъде акционер " в поголямо и несъмнено сдружение "

с благоприятни условия за разнообразна активност, включително и за дял ".

В докладната си бележка кметът на Варна твърди също, че след възможен апорт " единствено един огромен акционер в лицето на " Пълдин туринвест " ще поема тежестите, загубите и при нужда ангажимент за разноските в дъщерното му сдружение " Международен панаир Пловдив " АД. "

Междувременно на днешното си съвещание съветниците от Постоянната комисия " Собственост и стопанство " във варненския Общински съвет взеха решение, заявката на Георги Гергов да бъде прегледано на идната сесия на съвета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР