Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата, с която Окръжния съд в

...
Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата, с която Окръжния съд в
Коментари Харесай

Потвърдиха ефективната присъда на жената, прегазила с джипа си полицай в Пловдив

Пловдивският апелативен съд удостовери присъдата, с която Окръжния съд в града под тепетата осъди Катя Лерца на 2,4 години отнемане от независимост за провокирано пътно-транспортно произшествие на бул. „ Санкт Петербург “ в Пловдив, при което на 13 май м.г. беше породена гибелта на полицейски чиновник. Наказанието следва да се изтърпи действително при първичен общ режим. Подсъдимата е лишена и от право да ръководи моторно транспортно средство за период от четири години.

Магистратите показват, че тезата на отбраната за съпричиняване на злополуката от страна на служителя на реда е изрично опровергана. Той е подхванал дейности за прекъсване и осъществяване на инспекция на различен автомобил, движещ се пред този на подсъдимата, в последна лява лента.

Според Апелативния съд, служителят на реда от задоволително огромно разстояние е подал знак със стоп-палка и действително е бил забележим за Катя Лерца. Освен това в този миг в междинната лента, при три налични, е нямало приближаващи коли.

Апелативният съд отхвърли настояването за условно наказване, приемайки че за поправянето на подсъдимата е неотложно то да бъде изтърпяно действително в пандиза. Заради това, че Лерца към този момент призна обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, делото протече по реда на съкратеното правосъдно разследване и в началото избраното наказване беше понижено с една трета.

В решението на съда е посочено още, че подсъдимата е управлявала автомобила си със скорост двойно по-висока от позволената. Освен това по целия бул. „ Санкт Петербург “ сега на произшествието е имало централизация на доста хора, заради провеждането на огромния Народен събор в Пловдив.

Като отегчаващо отговорността събитие е регистрирано, че след осъществяване на действието свидетелството за правоуправление на подсъдимата е отнето. Скоро след произшествието контролните органи са открили, че тя все пак ръководи автомобил без брошура, за което й е формиран акт за нарушаване.

По делото са събрани и доказателства, от които е видно, че подсъдимата неведнъж е нарушавала и преди този момент разпоредбите за придвижване по пътищата.

Решението на Пловдивския апелативен съд не е влезнало в действие и предстои на обжалване пред Върховния касационен съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР