Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд – Хасково

...
Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд – Хасково
Коментари Харесай

Съдът в Пловдив върна в ареста издирван с червена бюлетина от Интерпол

Пловдивският апелативен съд анулира определението на Окръжен съд – Хасково и върна в ареста турският полковник Мустафа Левент Гьокташ, който бе под „ домакински арест “. Мгистратите оставиха без почитание молбата на същия за смяна на по-лека мярка за нетклонение. Делото пред Апелативния съд е формирано по митинг на Хасковската окръжна прокуратура против мярката за неотклонение „ домакински арест “ по отношение на Гьокташ.

Турският полковник бе търсен с алена бюлетина от Интерпол за убийството на интелектуалеца и публицист Неджип Хаблемитоглу.  Именно Гьокташ е основният обвинен за гибелта на писателя, който беше убит пред дома си през декември 2002 година в Чанкая. 63-годишният обвинен е бил подал документи до българските управляващи за даване на леговище по политически аргументи, както и за статут на емигрант. На 1 септември обаче е арестуван в Свиленград при рутинна инспекция от полицейски патрул, до момента в който карал автомобил, защото при инспекцията се оказало, че предходният ден е разгласен за търсене.Гьокташ е пенсиониран полковник и член на командването на специфичните сили, а сега е с настоящи адвокатски права в Турция. 

Убийството на писателя е останало  неразкрито в продължение на години, като управляващите мислят, че е осъществено от членове на групата ФETO на проповедника Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом против турския президент Ердоган през юли 2016 година  Смята се също, че Мустафа Левент Гьокташ има присъединяване като член на терористичната организация.

Смият Гьокташ в предишно съвещание бе безапелационен, че в никакъв случай не е имал общо с Фетхуллах Гюлен. 

След като се срещна с материалите по делото Апелативен съд – Пловдив реши, че здравословно положение на  Гьокташ  не е спънка да обитава в изискванията на ареста и го остави с мярка „ задържане под стража “.

За закононарушението, в което е упрекнат полковникът в родината му, се планува наказване пожизнен затвор.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е дефинитивно.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР