Пловдивският административен съд отмени заповедта, с която бившият началник на

...
Пловдивският административен съд отмени заповедта, с която бившият началник на
Коментари Харесай

Съдът отмени уволнението на бившия шеф на районното в Стамболийски, нямало тежко нарушение

Пловдивският административен съд анулира заповедта, с която някогашният шеф на районното в Стамболийски Ангел Керпиев  бе дисциплинарно уволнен.
Прочетете още
Жалбата  е подадена от него, като той моли да се анулира заповедта, като оспорва обстоятелството на осъществяване на дисциплинарно нарушаване. В поддръжка на изказванията си Керпиев е показал писмени и гласни доказателствени средства.

В правосъдния акт е разказано какво е било показано от проверяващия орган, въз основа на което е направено предложение за налагане на въпросното дисциплинарно наказване. Свързано е с  организацията на работата на районно управление (на МВР) Стамболийски в интервала 22 юни 2023г. – 26 юни 2023г. Хронологично се показва, че на 22 юни 2023г. е било подадено заявление за изгубването на Димитър Малинов. Въпреки това на 22 и 23 юли 2023г. дежурните на районно управление (на МВР) Стамболийски не са  изпълнили условията за издирвателна активност. Поради бездействието на чиновници, на 24 юли 2023г., лицето Рангел Бизюрев, за което майката на изчезналия Атанаска  дала пояснения,че е търсел сина й, с цел да го бие, напуснал гладко страната.

За дата 22 юли 2023г., съгласно графика Керпиев бил вписан като дежурен по управление. По негово искане тогавашният шеф на ОД Министерство на вътрешните работи Пловдив му разрешил отпуск за два дни – 20 и 21 юли, като бил избран по-голям интервал на заменяне, в това число и за датите 22 и 23 юни 23г., за които дати го замествал друг  старши контрольор.  

На 24 юли на Ангел Керпиев  получил преписката по заявката за Малинов. Разследващите считат още, че Керпиев не основал организация за работа по тази издирвателна кореспонденция, а единствено официално дал общо предписание да се продължи работата. Поради неналичието на задълбочено запознаване с материалите, някогашният шеф показал пред шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив недостоверна версия по случая, която била в несъгласие с материалите по преписката, защото в нея не се съдържали данни за спор сред изчезналия и родителите му.

До 26 юли 2023г., когато са се намесили в издирването чиновници на ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив, Керпиев не подхванал никакви дейности и не издал разпоредби за осъществяване на търсене. От проверяващите се посочва  още, че на 25 юли 2023г. Ангел Керпиев провел диалог по телефона с единия близнак Васил Динков. Проведен бил диалог и с Борислав.

Според проверяващия орган, районните инспектори в Стамболийски, не са имали сложени съответни задания от страна на началника им. Без да им е възлагано обаче, същите взели присъединяване в издирването по своя самодейност, като един от тях  в обясненията си декларирал,че не е имало организация по определяне на изчезналото лице. Въпреки предоставените от родителите сведения, след диалог на Керпиев, чиновниците на районно управление (на МВР) Стамболийски прекратили работата по версията за съпричастност на съответни лица към изгубването на Малинов. Според проверяващия орган на 26 юли Керпиев докладвал на шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив, че са открити две лица, с които оповестеният за търсене Бизюрев  е обитавал в к.к. “Слънчев бряг “ без да излиза наяве от къде е информацията.

След в детайли изложение на всички събрани пояснения, дисциплинарно проверяващия орган приема, че Керпиев не е извършил условието за издирвателната активност в Министерство на вътрешните работи, защото не е срещнал състава с постъпилия сигнал и не е основал организация за осъществяване на съответни мероприятия. 

Прието е от проверяващите, че Керпиев бездействал и е липсвал интерес от негова страна към преписката. Посочва се, ч не е основал организация, не претендирал от чиновниците да рапортуват документално всяко свое деяние, не били изготвяни и докладвани докладни мемоари. Според проверяващите нарушаванията довели до уронване престижа на службата, подбудено било голямо неодобрение в обществото от пропуските при издирването на убития Димитър Малинов. Проведени били голям брой митинги и това довело до понижаване или загуба на публичното доверие в полицията.

При осъществяване на дисциплинарното произвеждане обаче, видно от административната кореспонденция, не са признати основни процесуални нарушавания. „ От разказана в самата заповед фактическа конюнктура и последователност на събитията не може да се направи извод за осъществено от жалбоподателя тежко дисциплинарно нарушаване ”, написа в правосъдното решение на административен съд.

Твърди се в правосъдния акт, че за времето 22.07.23г.-23.07.23г. твърдяното безучастие и липса на организация не могат да се вменят във виновност на Керпиев, откакто е налице е била заповед за заместването му. За съществуването на такава не е имало спор, тъй като в разпит на тогавашния шеф Васил Костадинов излиза наяве, че на Керпиев му е бил разрешен отпуск и е било несъмнено лице, което да го замества за двата почивни дни 22 и 23 юли. При съществуването на такава заповед, без значение от одобрения преди този момент график на дежурствата, не може да се търси от страна, която да е виновна за несъблюдение на служебни отговорности.

Според съда това, че заместващият Керпиев чиновник не е схванал, че го замества за почивните дни, както излиза наяве от свидетелските му показания пред съда,  също не е съображение да се одобри, че от страна на жалбоподателя е осъществено някакво нарушаване.

В правосъдното решение на административен съд Пловдив написа, че  за времето от 24.07.23г. до 26.07.23г. са разказани голям брой дейности, осъществявани от Керпиев, в качеството му на шеф на РУ-Стамболийски. Следва да се означи, че към 24.07.23г., т.е. все още, в който жалбоподателят  се е завърнал на работното си място от отпуск, всички събития, като неодобрение на обществото, поради  убийството на Малинов и напускането на страната от Бизюрев, към този момент са се били случили. Магистратите са сметнали, че в случай че са били подхванати каквито и да е  действия в този интервал от време от страна на началника на РУ-Стамболийски, това публично неодобрение, безспорно е щяло да се прояви и то не е било като резултат от дейностите на началника на районно управление (на МВР) - Стамболийски.

В правосъдния акт на административен съд написа, че от показанията на свидетели  излиза наяве, че през дните 24-26.07.23г., когато изчезналия към този момент е бил разгласен за общодържавно търсене, през двата почивни дни, интензивно са работили екипи на територията на Цалапица и е имало  много подвеждаща информация въз основа на разнообразни сигнали.

„ Към оня миг се изясняват и другите вероятни версии за изгубването и мъчно може да се схване тезата на ответната страна, че Керпиев показал в понеделник на 24.07.23г. на шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив недостоверна информация. Установява се още от свидетелските показания, че в дните до откриване на убийството непрестанно им били поставяни задания от Керпиев. Били координирани дейностите им, осъществявани били информации по осведомителни фондове, водили се беседи с родителите, снемали се пояснения, преглеждали се записи от охранителни камери, " написа в правосъдния акт.

Според съда във връзка с  дисциплинарното нарушаване от Етичен кодекс за държание на държавните чиновници не се открива аргументираност на вмененото неспазване на етичните правила. В правосъдния акт написа, че макар, че организацията на  издирвателните мероприятия не е била добра, това единствено по себе си не ги прави противозаконни.

„ Липсата на документално разпоредени дейности, които би трябвало да бъдат осъществени,  също не може да се одобри като нелегално деяние, тъй като не е наложително всяко едно предписание да е документално. Реакцията в цитираните  медийни изявления и проведените митинги са вследствие на неодобрение от осъщественото тежко съзнателно закононарушение и незадоволеност от неналичието на заслужено отмъщение, което мъчно може да бъде задоволено ”, написа още в правосъдното решение.

Според административния съд твърдяното безучастие се опровергава от това, че въпросното закононарушение е разкрито относително бързо, като се твърди, че извършеният телефонен диалог с лицето Борислав не се показва като  нарушение на кои указания правила е, а и се е случило към миг, в който още не е било ясно, че става въпрос за закононарушение. „ Разследването се е водило за изчезнало лице, а не за ликвидиране ”, считат административните магистрати.

Според тях нито едно от действията не е подкрепено с обстоятелства, като за решението им е взето под внимание, че е награждаван неведнъж и няма наложени дисциплинарни санкции, което е в противоречие с наложеното наказване. Според магистратите, че типа на наказването срещи Керпиев  е несъмнено под напън на публичното мнение.

Така съдът е сметнал, че заповедта, издадена от Министъра на вътрешните работи е постановена и в нарушение, заради което е отменил дисциплинарното „ уволняване ”, като  магистратите са осъдили Министерство на вътрешните работи да заплати на Керпиев сумата от 810 лв. разходи. 

Решението може да се апелира с касационна тъжба пред Върховен административен съд в 14-дневен период от съобщаването му на страните.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР