Пловдивски шофьор отърва солена глоба от 600 лева за превишена

...
Пловдивски шофьор отърва солена глоба от 600 лева за превишена
Коментари Харесай

Хитър пловдивчанин отърва 600 лева глоба за превишена скорост

Пловдивски водач отърва солена санкция от 600 лв. за превишена скорост. Фишът му бе анулиран от Районен съд след обжалване, а повода – неспазване на закона за слагане на пътните знаци.

Водачът на "Ауди А8 " сгазил лука, до момента в който карал по "Асеновградско шосе " през 2017 година. Той шпорил със 100 километра в час при ограничаване до 50 км/'ч. На бензиностанция, директно след отбивката за Околовръстното шосе, дебнела в засада патрулка с камера. Устройството уловило водача, както и регистрационния номер.

Поради стичане на събитията връчването на санкцията се забавило, само че преди няколко месеца, след рутинна инспекция, пловдивчанинът се сдобил с „ честитка” от преди 2 години.

Той обаче подал тъжба в съда за анулация на наказването, евентуално посъветван от движимост юрист, написа trafficnews.bg . В претекстовете си той показал, че пътният знак, показващ съществуването на пътен надзор, е ситуиран на портативна стойка, която е била под законово регламентирана височина от 60 сантиметра. От това следвало, че фишът е погрешен и незаконосъобразен.

Тези доводи лидерът изтъкнал и пред магистратите. След запознаване със случая и с цялата документи, съдът решил, че причините на водача са основателни.

За шанс на водача, нарушаването, а и направеният фиш са отпреди две години, когато към момента е била в действие директивата за обозначаване на пътния надзор със знаци и обявяване на страницата на Министерство на вътрешните работи. През юли 2017 година с следващите промени в Закона за придвижване по пътищата бе отстранен знакът, който предизвестява за видеоконтрол.

За отчаяние на катаджиите, макар че във фиша се съдържат изрядни данни към нарушаването, както и снимков материал, фактически не е спазена тогавашната разпоредба, изискваща мястото на надзор да е съответно обозначено.

„ Пътните знаци и другите средства за сигнализиране би трябвало да са забележими от разстояние, което разрешава на лидера навреме да предприеме дейности за обезпечаване сигурността на придвижването. В обитаеми места дистанцията от настилката до най-ниско разположената точка на пътния знак или спомагателната табела, сложени в профил на платното за придвижване, е не по-малко от 2,25 метра и не повече от 3,30 метра, а в случай че знакът е ситуиран на портативна стойка дистанцията не може да е на по-малко от 60см”, безусловно написа в закона преди измененията през 2017 година.

В съответния случай пътният знак е бил подложен на земята. Поради този факт Районният съд в Пловдив анулира акта от 600 лв., а лидерът най-вероятно е почерпил специалиста, който му е дал скъпия съвет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР