Пловдивски предприемачи се надпреварват да купуват апетитни парцели с една-единствена

...
Пловдивски предприемачи се надпреварват да купуват апетитни парцели с една-единствена
Коментари Харесай

Жилища до университета - удар в десетката за строителите

Пловдивски бизнесмени се надпреварват да купуват апетитни имоти с една-единствена цел - да строят жилища за продажба или отдаване чартърен наоколо с вузовете. Тази мода се наложи като трайна наклонност на пазара на парцели, сочат анализатори. 

Локациите са покрай центъра на града, а цените на жилищата стигат от 500-600 до 1000 евро/ кв.м. Смисълът от градежите е изцяло логически, споделят брокери. Много непознати студенти се оглеждат за квартири наоколо до университетите. Наемите обикновено се движат сред 370-430 евро на месец - за жилище с една спалня. Когато спалните са две, цената скача на 500-550 евро на месец. Това ги трансформира в апетитна „ хапка ” за купувачите.   

Пловдив обичайно е академични град. В последните години доста фамилии купуват жилища за децата си, пристигнали да се образоват тук. Вместо да цялостни джоба на рентиери, нашенецът бързо си направи сметката: по-добре самичък да влага в парцел. След 5 години студентът ще е приключил, а жилището може да се продаде или да се даде чартърен. Така инвестицията ще продължи да му носи приходи. Строителните бизнесмени също се приспособиха към обстановката. Малки кооперации или затворени комплекси никнат като гъби една след друга. Общото сред тях е, че са наоколо с висшите образователни заведения. Техните вложители пък се надпреварват да купуват други, още „ по-високооборотни ” терени. Възловите местоположения са около ресторант „ Стадиона ” и мол Пловдив до Братската могила, наоколо с ВМИ, Аграрния университет и Хирургиите на Пещерско шосе. 

Оказва се, че доста от новите здания, както и построените първокласни " частни общежития " за студенти са във фокуса на вложители, идващи от арабски страни. Сред най-агресивните компании на пазара на парцели в града да вземем за пример е „ Тарамекс ”. Активите  се ръководят от йорданец, който от дълги години живее в страната, само че по документи като притежатели попадат и доста българи. Фирмата стои зад огромния градеж на ул. „ Кавала ”, на броени метри от входа на ВМИ, мястото е идеално за квартира на студенти. Университетът, който готви бъдещите доктори, стоматолози и фармацевти, разполага с най-голямата общественост от задгранични студенти в Пловдив. Според брокери няколко от секциите в комплекса на “Кавала ” не се продават. Инвеститорът има проекти да ги менажира самичък в бъдеще - несъмнено, по схемата „ чартърен ” за студенти. 

В региона на Медицинския университет има още един сполучлив план - той се назовава “Amaris house ”. Две кокетни здания на ул. „ Сатурн ” се наемат най-вече от гръцки студенти. А погледнати извън, те по-скоро наподобяват като бутиков хотел за посетители, споделят хората от квартала. Инвеститорът е българин от Асеновград, който също вижда смисъла в бизнеса от вида „ студентско общежитие ”.

Три нови жилищни секции подвига до Факултета по дентална медицина, в подножието на Младежкия рид компания „ Торос 13 ” от Пазарджик. „ Проектите са утвърдени и всичко във документите им подхожда на условията по закон, твърди основният проектант на общината Юлиана Петрова. Теренът на ул. “Любен Каравелов ” фактически е удар в десятката като локация, разясняват и пловдивски брокери. Само на десетина минути от центъра на града и покрай един от основните булеварди - „ Христо Ботев ” - той е съвършен за купувачите. Цените на жилищата тук евентуално единствено ще порастват в бъдеще поради близостта до два от огромните пловдивски ВУЗ-а - Медицинския университет и Факултета по дентална медицина на бул. „ Христо Ботев ” № 3. 

Къде още избират да строят бизнесмените? Квартал „ Мараша ”, изключително региона към Университета по хранителни технологии, е измежду желаните места за живеене и строителите бързо са го разбрали. Високооборотни са и жилищата към мол Пловдив до Братската могила, Аграрния университет и Хирургиите на Пещерско шосе, настояват от организациите за парцели. Мястото на градежа не е единственият аршин, който държи високата цена. От значение е също апартаментът да има най-малко 15 см изолираност, да е със скъпи порти и всевъзможни други екстри, изясняват брокери. „ Чуждите студенти наемат най-вече жилища разкош, те рядко вършат взаимни отстъпки с качеството, твърди Моника Ковачева от пловдивската организация " Гаранти ". Затова сега толкоз доста жилища с една спалня се купуват за инвестиция към ВМИ. Цените на квадратния метър варират от 800 до 1000 евро. Сделките са светкавични и колкото по-малка и бутикова е една постройка, толкоз по-скъпа е тя, споделят от сектора. В момента най-вече жилища за инвестиция се купуват към мол Пловдив, също по ул. „ Ихтимански проход ” до Младежкия рид. Чужди студенти търсят квартири в региона и наемите се движат сред 370-430 евро на месец - за жилище с една спалня. Когато спалните са две, цената скача на 500-550 евро на месец. Наемите на ателиета стигат 250-300 евро на месец.  

Брокери от Пловдив настояват, че инвестицията в жилище се рентира доста по-бързо, в сравнение с тази в дребен магазин. Ако местоположението е добре определена, цената на парцела единствено ще пораства в бъдеще, предвиждат от организациите. Експерти регистрират, че при покупката на „ втори дом ” - за инвестиция - купувачите рядко разчитат на банков заем. Обикновено се употребяват подготвени пари и с тях покупко-продажбите се изповядват елементарно и бързо. Минимум седмица-две се оказват задоволителни, с цел да се извадят всички нужни документи.

Снимки Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР