Пловдивски криминалисти работят по разкриване на извършители на телефонна измама,

...
Пловдивски криминалисти работят по разкриване на извършители на телефонна измама,
Коментари Харесай

В Пловдив издирват автори на престъпление

Пловдивски криминалисти работят по откриване на причинители на телефонна машинация, станала в града.  Вчера в Първо районно управление (на МВР) помощ потърсила 83-годишна пенсионерка. Обяснила, че към 15.10 часа на мобилния й телефон позвънил мъж, който се показал за полицейски чиновник. Убедил я, че би трябвало да помогне за провежданата интервенция по задържане на група измамници и доверчивата жена  хвърлила през терасата 300 лв..

В рамките на идващите три часа последвали многократни сходни позвънявания с искане за още пари. Повярвала на сюжета, пенсионерката изтеглила от банкомат сумата от 1800 лв. и ги предала на чужд, който я чакал наоколо. В рамките на формираното досъдебно произвеждане по член 209, ал.1 от Наказателен кодекс са подхванати оперативни и издирвателни дейности за определяне създателите на закононарушението. 

Случаят е мотив регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи да обърне внимание, че при получаване на сходен тип телефонно позвъняване жителите неотложно би трябвало да потърсят свои близки и никога да не дават пари на непознати. Напомняме, че в България всички институции ползват идентични стандарти в работата си по платежни интервенции - разплащания се правят на особено избрани места, в работен ден и откритото работното време, като постоянно се сверяват персоналните данни и се издава подобаващ документ. Необходимо е околните непрестанно да приказват за това на възрастните си родители и да ги предупредят по какъв начин инцидентно може да станат жертва на машинация.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР