Пловдивската спортна гимнастика е донесла легенди като олимпийския медалист Стоян

...
Пловдивската спортна гимнастика е донесла легенди като олимпийския медалист Стоян
Коментари Харесай

По стъпките на Стоян Делчев и Данчо Йовчев, пловдивската спортна гимнастика иска да върне славата си

Пловдивската спортна гимнастика е донесла митове като олимпийския медалист Стоян Делчев, четирикратният международен първенец и притежател на четири медала от Олимпиада Йордан Йовчев, сребърният медалист от Олимпиада Красимир Дунев и други. Дълги години имаше застой, който засягаше освен пловдивската школа, само че и цяла България. Сега обаче състезателите на спортния клуб по спортна гимнастика Спартак желаят да върнат славата на гимнастиката в Пловдив. 
Прочетете още
За състезателите на Спартак следва присъединяване на Европейското състезание по спортна гимнастика в Римини, Италия от 24 до 28 април. Там пловдивчаните в тима ще са Радослав Йотов, Иван Павлов, Цветомира Начева и Христина Илиева. Преди дни Йотов попадна в топ 10 на най-хубавите спортисти на Спортното учебно заведение. 

Ето какво обявиха в изявление пред TrafficNews една от огромните очаквания на тима Радослав Йотов и треньорът Радослав Емилов. 

Радослав Йотов една от огромните очаквания на Спартак

Спортната гимнастика беше първият спорт, по който се възпламених. Първо брат ми тренираше и аз около него започнах и доста ми хареса. Когато научаваш нови извършения имаш още по-голямо предпочитание да продължиш със спорта. Условията в залата са положителни и си имаме всичко. От Балканиада имам край на успоредка и халки - шесто място на халки и седмо на успоредка. Тази година ми следва държавно състезание през март, следва присъединяване на Европейско в Римини, Италия и Балканиада, която ще е в България. За повторно попаднах в топ 10 на Спортното учебно заведение. През миналата година бях седми. За мен е огромна чест и отговорност. Доволен съм от всичко в клуба и подготовката. Трябва да надградя това, което съм направил досега. Подготовката върви сполучливо и имахме контролно, на което се показах добре. Трябва да упражнявам повече издръжливостта. Най-сигурен се усещам на висилка и това ми е обичаният детайл. Пожелавам си да няма травми и всичко да е наред. 

Радослав Емилов за българската гимнастика 

Имаше застой в пловдивската спортна гимнастика, само че сега обстановката стартира да се усъвършенства. Имаше интервал, в който клубовете не можеха да се оправят освен в гимнастиката. Залите бяха отпуснати на клубовете и беше много мъчно да се устоят. Имаше миг, в който се занимавах повече по какъв начин да спасим залата, с цел да съществува, в сравнение с за спортната подготовка на децата. С времето това ни научи да си вършим добре сметката и да имаме условия, които децата да упражняват. Доста повече девойки упражняват женска спортна гимнастика, това не е единствено в Пловдив, само че и в цялата страна. Като цяло в клуба имаме четири индивида, които могат да играят на Европейско, а то ще е отборно за мъже, дами, девойки и юноши. 

Залата, в която упражняват децата

Залата е общинска с две обособени пространства. Преди беше обособена женска и мъжка гимнастика, а в този момент сме ги създали едно. Залата е чартърен и я стопаниства Българската федерация по спортна гимнастика. Преди това Спартак беше отговорник по наема на залата. Имаше и неразбирателство със залата, тъй като тя е единствено за спортна гимнастика. Още по времето на Стоян Делчев спортната гимнастика тренира в зала Чайка, само че по-късно с изграждане на залата цялата гимнастика се реалокира тук. 

От трениращите девойките са повече от момчетата, само че рядко остават до жени 

В Спартак имаме 74 картотекирани състезатеил и като сложим начинаещата група стават към 120 деца. В момента имаме 10 треньора, имаме и две треньорки, които са в майчинство. Момичетата при нас са двойно повече от момчетата. Имаше огромен отлив на децата в опередел интервал и ходихме да събираме по детски градини, само че в този момент е друго. Бих споделил, че има много повече искащи и даже сами идват при нас да упражняват. 



За връзката с федерацията

Винаги сме имали поддръжка с федерацията. Йордан Йовчев и Красимир Дунев постоянно са ни подкрепяли. Залата е напълно оборудвана от федерацията. Постоянно се чуваме с тях за най-различни неща като лагери, подготовка. Организираме много години към този момент и Световни купи във Варна. 

Конкуренцията 

В дребните възрасти имаме голяма конкуренция. Когато обаче гимнастиката стартира да става по-трудна и комплицирана при девойките има боязън, когато пристигна пубертета. Доста от девойки се отхвърлят тогава, даже и такива, които имат качестваа и страха надвива. Има и такива, които се преборват. Въпреки, че са по-малко момчетата повече съумяват да се задържат до мъже, в сравнение с девойки до дами. Конкуренцията дава капацитет всеки да се напъни и всеки желае да отиде на Европейското, тъй като имаме единствено 5-6 състезатели, които ще вземат участие на шампионата. 

Предстои присъединяване на Европейско 

Ще участваме на шампионата с Радослав Йотов, Иван Павлов, Цветомира Начева и Христина Илиева. Миналата година имахме София Божилова, която игра на Балканиада, само че в този момент лекува контузия. Искаме да се представим почтено. Това ще бъде транплин за тези момчета, които ще вземат участие на него. Те ще се допрян до елитната гимнастика, ще видят какво ги чака за в бъдеще и дали биха се борили до дъно. Всеки носи нещо в себе си като гений, към този момент зависи от самия играч какъв брой желае да го развие. Надявам се да придобият опит, да научат нови извършения, да развият мощните уреди и да са по-стабилни на по-слабите уреди. 

За сложните времена

Знам какви имена са излезнали от пловдивската гимнастика, които са донесли доста популярност на България. Естестевно, че желаеме да върнем славата на гимнастиката в Пловдив. Имало и доста гимнастици, които са били на извънредно равнище, само че не съумели да стигнат до огромни трофеи и медали от шампионатите. Аз хванах доста неприятни години на гимнастиката тъкмо през 1989г., а след Олимпиадата в Аталанта през 1996г. доста от най-хубавите ни треньори останаха в Съединени американски щати. Всичко се разтури извънредно бързо и нямаше даже кой да тренира децата. 



За влизането в топ 10 на Радослав Йотов

Най-вече като за клуба влизането на Ради в топ 10 на Спортното учебно заведение е ужасно достижение. Считам, че нещата вървят сполучливо, тъй като в предходните години даже нямахме дълги години човек, който да е в топ 10 на учебното заведение. 

Дъщерята на Радослав Емилов стана международна шампионка по художествена гимнастика

Голяма горделивост, че щерка ми стана международна шампионка с ансамбъла за девойки. Аз като родител в никакъв случай не съм очаквал, а и не съм поставял някакъв свръх цели. Тя си има нейни цели, гони ги от дребна и е доста упорита. Когато си сложи нещо за цел го гони до последно, до момента в който не го реализира. Успях да участвам и на Световното, и на Европейското и чувството е неповторимо и поисквам на всеки да го изпита. Не е имало битка в коя гимнастика да влезе. Още на пет години виждах, че спортната гимнастика не е нейния спорт. Тя беше по-нежна, а и високи гимнастичка няма в спортната гимнастика. Тя сама си избра да тренира художествена гимнастика и до ден сегашен е в спорта. 

За бъдещето

Пожелавам си всички да са здрави, да постиган задачите и да гледат постоянно позитивно за всичко, тъй като когато са позитвни ще има триумф. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР