Пловдивската компания PIMK Rail Express (ПИМК Рейл Експрес) e първата

...
Пловдивската компания PIMK Rail Express (ПИМК Рейл Експрес) e първата
Коментари Харесай

Първа частна компания получи лиценз за пътнически жп превози и става конкурент на БДЖ

Пловдивската компания PIMK Rail Express ( " ПИМК Рейл Експрес " ) e първата частна компания, която получи лиценз от страната за реализиране на пътнически жп транспорти и действително се трансформира в съперник на БДЖ за тази услуга. Лицензът е годен от 28 септември тази година и е написан от министъра на превоза Георги Гвоздейков на 4 октомври, демонстрира регистърът на Изпълнителна организация железопътна администрация.

Новите държавни влакове може и да не са за БДЖ

България е поела ангажимент пред Европейска комисия посредством Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) от 1 януари 2025 година да бъде дадена опция и на други железопътни превозвачи, с изключение на БДЖ, да возят пасажери, за което да получават дотации от страната. За задачата новият контракт за публичната услуга за транспорт на пасажери ще бъде предоставен посредством " открита, недискриминационна и спортна тръжна процедура ", е записано в НПВУ, който се финансира от еврофондовете.

Хипотетично е допустимо и частният оператор в пътническите жп транспорти да завоюва социална поръчка и да получи новите влакове, които страната ни ще закупи по Плана за възобновяване и резистентност. По него България ще купи общо 62 влака и 18 маневрени локомотива на акумулатори при изискване, че има транспарантна процедура за избор на бъдещия им оператор.

Както Mediapool писа, транспортният министър Георги Гвоздейков обаче най-малко към този момент не счита да прави такава процедура. Аргументът му е, че европейски правилник дава право " БДЖ Пътнически транспорти " непосредствено да бъде избран за оператор за даването на услугата. Експерти обаче разясниха, че страната ни действително е изпуснала опцията за непосредствено възлагане на държавната компания.

" Договорът за социална транспортна услуга не може да бъде предоставен непосредствено на " БДЖ Пътнически транспорти ". Преди няколко години България съумява да влезе в пай лист на страни с дребни размери транспорти, които по изключение може без конкурс да възложат на държавния си транспортьор сходен контракт. В случая това е " БДЖ Пътнически транспорти ". Регламентът е от края на 2016 година и управлението на Министерство на превоза и известията е трябвало да изиска експлицитна дерогация, само че не го е направило в посочения период. Така тази опция е окончателно пропусната и в този момент по правилник България е задължена да разгласи обществена процедура ", разяснява специалистът по ръководство на жп превоз доктор Людмил Иванов пред Mediapool.

При изискване, че страната ни не получи дерогация от Европейска комисия, транспортното министерство ще бъде насила да разгласи социална поръчка за транспорт на пасажери. Интересът към търга ще е огромен, тъй като бъдещият оператор ще получи правото да експлоатира новия преносим състав, платен с пари по проекта за възобновяване, а също така ще заплати и поддръжката му за 15 години.

Кой стои зад ПИМК?

Данните от Търговския указател демонстрират, че " ПИМК Рейл Експрес " е благосъстоятелност на ПИМК Рейл Холдинг. Зад холдинга стоят Пенко Несторов и Илиян Филипов. " ПИМК Рейл Експрес " има лиценз за товарни транспорти и работи на този пазар от 2015 година

В началото на тази година името на Илиян Филипов нашумя и към стадиона на " Ботев ". Неговата компания построи оборудването, в което бяха изсипани милиони, а това е една от аргументите за финансовите проблеми на община Пловдив.

Покрай построяването на стадиона нееднократно почитателите на „ Ботев “ стачкуваха против забавянето на строителството и некачественото осъществяване. Тогава, точно притежателя на строителя на стадиона - ПИМК Илиян Филипов, представен от " Под тепето ", разяснява, че първият стадий е трябвало да коства към 25 млн. лв.. Наложили се обаче промени, поискани от почитателите, и поради тях сумата стигнала 45.6 млн. лв../mediapool.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР