ПловдивПрес Късият разказ е скъпоценно бисерче. А коя е голямата му

...
ПловдивПрес
Късият разказ е скъпоценно бисерче. А коя е голямата му
Коментари Харесай

Антон Баев развенча романа с 46 разказа за Сътворението

ПловдивПрес

„ Късият роман е скъпоценно бисерче. А коя е огромната му магия? Идва от приказката и легендата, които сме слушали като деца “. Това сподели  Антон Баев при представянето на новата си книга „ 46 митове за Сътворението. ЗМИЯТА “ в Пловдив нощес. Конферентната зала на Народна библиотека „ Иван Вазов “ се оказа тясна за приятелите и феновете на писателя и публицист. Бившият кмет Спас Гърневски, градският ръководител на Вътрешна македонска революционна организация и общински консултант Владимир Кисьов бяха  измежду многочислената аудитория, пристигнала да почете създателя. Раздаването на подписи след формалната част продължи повече от 30 минути.

Антон Баев благодари на ИК „ Коала прес “, художника Димитър Келбечев, коректора Жанет Желязкова и доста хора, с помощта на които на бял свят се появява сборникът с разкази.

„ Тази книга е към 300 страници. Първият въпрос е за какво „ 46 митове за Сътворението “? Най-лесният отговор  – тъй като са 46 историите в нея. По-любопитното е, че тези разкази са писани в 5- годишен интервал от време, когато съм бил сред 41 и 46 години. Много от тях не са излизали на български език и имате опция за първи път да ги четете в оригинал “, сподели първоначално създателят.

Антон Баев разкри, че е желал да събере  и издаде разказите в този момент, тъй като е бил провокиран от нашествието на романа в актуалната българска и международна литература през последните години.

Като създател на 7 романа той призна, че този тип художествено литературно произведение в прозаичност се написа по-лесно. Антон Баев даде скъпи препоръки на младежите в залата за описа.



„ За късия роман се нуждаете  от три неща. Първо, легендата и именитото време. Ако разказът е подложен единствено в съвремието, след 50 или 100 години ще е отегчителен и няма да се чете. Второ, Моцартова лекост в композицията. Третото, което е значимо за късия роман, е минимализмът –  в къси фрази и къса тирада, без непотребни прилагателни и пояснения, да се събере огромното. Тази книга стартира с мото на един от героите  „ Краткият роман може да събере и най-дългия живот “. Романът може да събере доста животи, само че не и единствено един. Това може да го направи късия роман „, показа още създателят.

Той разкри още, че един създател написа по един метод, когато е на 20 години и по различен, когато към този момент е на 50. „ В оня интервал от живота си, когато съм бил сред 41 и 46 години, имах много житейски превартности и това е бил различен подтик да посегна към късия роман. Преди това не съм писал разкази. С годините разбирам какво скъпоценно бисерче е късия роман и какъв брой елементарно човек може да го прочете. Това е магията на късия роман, само че най-голямата му магия е от кое място идва. Той идва от приказката и легендата, които сме слушали като деца “, сподели Антон Баев.

За 300-страничното томче приказва писателят и публицист Красимир Димовски. Той проучва в детайли сборника с разкази и подчертава на облика на змията.

Снимки, видео и репортаж – www.plovdivpress.bg
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР