Пловдивчанинът, който си изгради тераса на панелния блок в ЖР

...
Пловдивчанинът, който си изгради тераса на панелния блок в ЖР
Коментари Харесай

Край на сагата! Съдът разпореди на пловдивчанин да премахне незаконната си тераса

Пловдивчанинът, който си построи тераса на панелния блок в ЖР „ Тракия “ би трябвало да я събори. Това реши на последна инстанция Върховният административен съд. Сагата с пристройката на блок 254 вх. Б. на ул. „ Поручик Боян Ботев “ е от 2021 година, когато TrafficNews алармира регион „ Тракия “ за нея.
Прочетете още
Повече от три години обаче бяха нужни, с цел да влезе в действие заповедта на кметството за премахването на терасата, която е строена своеволно от притежателите на жилището без каквито и да е документи.

Собствениците на жилището изгубиха първото дело в  Административен съд – Пловдив през 2022 година, само че по-късно Върховен административен съд върна решението за ново присъждане. Такова бе направено през април 2023 година, като още веднъж пловдивските магистрати постановиха, че терасата е противозаконна. Този път висшите съдии потвърдиха решението на Административен съд, като то е дефинитивно.

От делото излиза наяве, че при изработката  експертиза се потвърждава, че спомагателният балкон на първия етаж е построен в чупка на блока. Тъй като единствената съществуваща тераса на жилището е присъединена към жилищната повърхност и преустроена в кухня, притежателите са решили да си изградя допълнителен, като размерите му са даже обширни за някои видове балкони от новото строителство - 1,51м./5,15м.

Подът е подравнен с пода на жилището. На към метър и половина от земята пред блока е вдигната хоризонтална стоманена структура от профили. Върху тях от същите по тип профили е заварена скара до фасадата на блока и по фасадата на новия балкон. За изход от дневната на жилището на балкона е употребява действителен прозорец, преустроен във врата. Всичко това обаче е осъществено без позволение за градеж, а терасата безусловно стърчи на панелния блок. 

Видимите довършителни работи по терасата са изпълнени след 2012г., което се открива от Street View на Гугъл към месец март 2012г.

Състав на Административният съд и на Върховен административен съд  обаче преценява, че балконът не дава отговор нито на условията за строителство през 2000 година и в този смисъл е неприемлив по разпоредбите, работили към годината на създаване. Не е позволен за осъществяване и по в този момент настоящите правила. Така съда дефинира, че градежът на спомагателна тераса не дава отговор на условията за толерантност и е противозаконен, сбъднат без строителни бумаги. 

Така притежателят би трябвало да събори терасата, която е построил нелегално.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР