Пловдивчанин се опита да осъди РЗИ заради поставяне под карантина.

...
Пловдивчанин се опита да осъди РЗИ заради поставяне под карантина.
Коментари Харесай

Пловдивчанин, “вкиснат“ по време на карантина, опита да осъди РЗИ за 10 000 лева

Пловдивчанин се опита да осъди РЗИ поради слагане под карантина. Той е завел дело за обезщетение от 10 000 лв., защото не можел да овакантяване на  жилището, което съгласно правосъдните му искания е ограниченило свободите му и е довело до терзания, нервно напрежение, неспособност за обезпечаване на съществуването, отнемане от храна и опция за доставяне с медикаменти. 
Прочетете още
На 06.04.2020 година Министърът на опазването на здравето издал Заповед № РД -01-183, с която на съображение чл.61, ал.2 и чл.63, ал.1, 3, 5, 6 и 7 от Закона за здравето, както и чл.29 от Наредба № 21 от 2005 година за реда за регистрация, съобщаване и доклад на заразните заболявания и по отношение на оповестено преди този момент от Народно събрание с Решение от 13.03.2020 година изключително състояние заради усложняваща се епидемиологична конюнктура по разпространяването на Covid -19, краткотрайно било неразрешено влизането на територията на България от някои държави-членки, в това число и Австрия, през граничните пунктове, в това число и с въздушен превоз, като се изключи влизането на българските жители, за които според т.II.1 от заповедта се вкарвал ред за слагане под карантина за 14-дневен период при влизането им в страната.

Всичко почнало, когато на 17 април 2020 година пловдивчанинът дошъл на летище София с полет от Виена, Австрия, като му бил възложен формуляр за събиране на данни на идващи пасажери от зони с разпространяване на Covid -19 по отношение на епидемиологична обстановка.

На аеропорта старши контрольор към Столичното РЗИ издадал Предписание за слагане под 14-дневна карантина, като считано от датата мъжът трябвало да се прибере на адреса си в Пловдив и да се изолира. С предписанието били дадени инструкции за съблюдаване на отдалеченост и хигиена в дома, както и инструкции при демонстрация на признак на Covid -19, а също и каква е наказателната отговорност при несъблюдение на предписанието. Документът бил връчен незабавно на мъжа, като му било обяснено, че му се дава време за напредване до дома му под тепетата.

Така мъжът се прибрал в Пловдив в дома си, който обитача дружно със брачната половинка и децата си. Изолирал се в обособена стая, с цел да не е в контакт със фамилията си. Жена му му осигурявала храна и пазарувала.

" По време на престоя си у дома заради предписанието за карантиниране ищецът бил под напрежение и вкиснат , поради това, че не може да извършва обикновено отговорностите си, изключително тези, свързани с бизнеса му, като се налагало да ръководи същия по телефона, чувствал се неприятно, поради ограничение на свободата му . През времето на насилствения си престой у дома ищецът с е чувствал още нервозен и угнетен, а също се тормозил и че може да е притежател на Covid -19 и може да болести член от фамилията си, като неподходящите душевен преживявания били свързани и с това, че не му се предоставяла опция да потвърди чрез профилиран тест, че не е болен, поради това, че от самото начало нямал признаци на заболяване ", написа в документите по делото. 

Седмица по-късно обаче мъжът направил нарушавания на карантината си. На 25-ти април напуснал дома си, в която връзка и бил приет за отговорен в осъществяване на закононарушение по чл.355, ал.2, вр. с ал.1 от Наказателен кодекс с присъда на Районния съд в Пловдив, а Окръжния съд в Пловдив изменил наложеното в началото наказване наказание на пробация със наложителните пробационни ограничения за период от шест месеца и санкция. 

Въпреки това, пловдивчанинът се опита да оспори Предписанието за карантина и да осъди РЗИ за неимуществени вреди, породени от карантината. 

Административният съд в Пловдив обаче е безапелационен, че сходни искания са неоснователни. Съгласно чл.11 от ЗЗ с цел отбрана на здравето на жителите на територията на Република България е предвидено да се прави държавен здравен надзор посредством реализиране на избраните в чл.15 от ЗЗ дейности, реализирани от районните здравни инспекции, една от които е надзорът на заразните заболявания, каквато е безспорно и Covid-19. 

Освен това с оглед съществуването на открита в международен мащаб опасност за човешкото здраве и живот,   непредвиденият, незнаен и непредсказуем темперамент на пандемията води до това да се признае по-голяма независимост на преценка на страната по какъв начин да реагира, при изискване, че безспорно се налагат незабавни ограничения.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР