Пловдивчанин се изправи пред съда, след като е попълнил невярна

...
Пловдивчанин се изправи пред съда, след като е попълнил невярна
Коментари Харесай

Пловдивчанин преметна балдъзата си с продажба на жилище и излъга нотариус

Пловдивчанин се изправи пред съда, откакто е попълнил погрешна декларация пред нотариус. Целта била да продаде апартамент, който делял с балдъзата си, зад тила ѝ. Абсурдната преживелица е от март 2017 година, само че въпросът бил прегледан от Пловдивския областен съд преди няколко дни, предава trafficnews.bg. Мъжът, който понастоящем е пенсионер, имал три брака зад тила си. Вторият бил със сестрата на пострадалата, за която се оженил през 1989 година.

Две години след венчавката младото семейство закупило апартамент под Тепетата. Тъй като били в режим на съпружеска имуществена общественост, дамата придобила право на благосъстоятелност върху част от жилището. През 1996 година тя умряла. Понеже нямала деца, нито живи родители, наследството ѝ останало за сестрата и брачна половинка ѝ, които придобили по 1/4 от фамилното жилище.

14 години по-късно мъжът сключил трети брак. През 2008 година той изискал да ипотекира жилището. За задачата разговарял с някогашната си балдъза, без чието единодушие това не било допустимо. Жената обаче не била съгласна жилището да бъде залагано против заем.

Изминали съвсем 10 години. Мъжът се решил да продаде жилището, само че се страхувал, че още веднъж няма да срещне схващане от страна на съсобственичката си, която към момента имала 1/4 от него. Затова решил да извърши договорката зад тила ѝ.

Бързо се намерил и покупател - млада жена, пред която пловдивчанинът се показал за едноличен притежател. Документите били завършени от нотариус, само че, с цел да бъде финализирана договорката, мъжът трябвало да попълни декларация за поданство и гражданско положение.

За да прикрие обстоятелството, че има единствено 3/4 идеални елементи от парцела, той решил да " спести " част от информацията в декларацията. Така той заявил първия и третия си брак, само че не и този, по време на който било закупено жилището. В последна сметка, съумял да го продаде против 150 000 лв..

Изминала повече от година преди балдъзата му да разбере какво се е случило. Щом разкрила дейностите му обаче, тя незабавно подала сигнал в Районна прокуратура.

По случая било формирано досъдебно произвеждане, в хода на което били назначени експертизи. В хода на следствието той е направил признания за стореното. Била извършена и очна ставка сред него и нотариуса, оформил документите по договорката.

За обявление на погрешни изказвания законът планува наказване отнемане от независимост до три години или с санкция от 100 до триста лв.. Прокуратурата обаче отчела обстоятелството, че мъжът бил с чисто престъпно минало, както и смегчаващите виновността условия - цялостното подпомагане на следствието и иразеното страдание за стореното. С тези претекстове държавното обвиняване поискало от съда да размени присъдата с административно наказване. Същото било мнението на мъжа и юриста му, които поискали санкция в минилален размер.

В последна сметка мъжът ще би трябвало да заплати глоба в размер 1000 лева, къкто и правосъдните разходи, които възлизат на 100 лв..
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР