Пловдивчанин, прекарал COVID-19, попадна в административен капан - не може

...
Пловдивчанин, прекарал COVID-19, попадна в административен капан - не може
Коментари Харесай

Оставиха без болнични пловдивчанин с прекаран COVID-19

Пловдивчанин, прекарал COVID-19, попадна в административен капан - не може да си вземе болничен лист за карантината, нито пък за идващите дни, макар че е развил бронхопневмония. " Пълно безумство, не съм на работа от 20 август, когато пробата ми излезе позитивен, и не мога да показва пред шефа си никакъв документ, който да оправдае отсъствията ми ", споделя пред " Марица " Румен Георгиев.

В средата на август се почувствал зле, три пъти ходил при персоналния доктор и едвам на третия той го пратил на тест за ковид. Изкарал заболяването в домашни условия, освен това много тежко, разказва 63-годишният мъж. Изолирал се от фамилията си на партерния етаж и търпеливо изчакал да изтече карантината, с цел да отиде едвам по-късно на рентгенова фотография. Тя пък посочила бронхопневмония. Отишъл назад при джипито за изписване на нови лекарства. " Тогава го подсетих да ми напише болничен лист за времето на карантината от COVID-19 и за мое удивление лекарят ми отхвърли с претекст, че съм надвишил лимита си за болнични за три години обратно ", споделя Румен Георгиев.

Мъжът в действителност три пъти за дълго време е влизал в болница за интервенция на херния и две коронарографии. А съгласно Наредбата за здравна експертиза в общия случай персоналният доктор има право да издава болничен за общо 40 дни годишно. След изчерпването им пациентът би трябвало да се яви пред лекарска консултативна комисия (ЛКК), които имат право да дадат спомагателни дни. " Аз и там отидох и откакто чаках в коридора час и половина, един доктор излезе и ми даде да подпиша нещо. По-късно, откакто се зачетох деликатно, разбрах, че документът е за отвод от издаване на болничен ", изясни пострадалият.

Проверка на " Марица " обаче сподели, че от лятото насам въпросната Наредба за здравна експертиза е изменена и в нея категорично е записано, че дните на карантина не влизат в общия предел за дни болничен. Тоест персоналните лекари могат да издават без проблем болничен за 14-те дни.

" Наистина има такава смяна в Наредбата - удостовери ръководителят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област доктор Костадин Сотиров. - Но тя мина толкоз пътем, че сигурно доста сътрудници не схванаха за редакцията. Самият той се старае да е постоянно в час с измененията в нормативната база, само че в съответния случай пропуснал да наблюдава даже публичното разискване. Само мога да допускам за какво ЛКК е излязла с отвод, само че в общия случай съществуването на петна в белия дроб след прекаран COVID-19 е обикновено и това не е съображение за издаване на следващ болничен лист, безапелационен е доктор Сотиров. Измененията в белия дроб може да се задържат и шест месеца, и една година. "

" Дори и да изчистя казуса с първите 14 дни неявяване от работа, остават дните от 2 септември насам, в които аз не съм бил на работното си място ", още по-объркан е Румен Георгиев. В момента той договаря с шефа си да употребява платения си годишен отпуск, с цел да не се смята държанието му за самоотлъчка.

Оказва се, че казусът на 63-годишния пациент от Пловдив напълно не е индивидуален. Именно по тази причина бе изменена и Наредбата за издаване на болнични. Илина Иванова е в сходна обстановка, само че дружно с персоналния си доктор минават по различен път.

" Аз също бях натрупала много болнични обратно във времето, само че въпреки всичко лимитът съумя да покрие карантината ", споделя тя. Но тъй като прекарала тежък COVID-19 с затруднения, джипито й издало три посоки за експерти с концепцията „ най-малко един от тях да може да удължи болничния лист “, само че отново през ЛКК.

" Проблемът е, че всеки от експертите гледа на парче недоволствата в неговата област и сами по себе си те може да не са съображение за болничен. Всички дружно обаче са постковид синдром, само че за него, явно, няма правилник ", обобщава Илина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР