Пловдивчанин осъди АГ болница Селена за смъртата на съпругата си,

...
Пловдивчанин осъди АГ болница Селена за смъртата на съпругата си,
Коментари Харесай

Пловдивчанин осъди АГ болница за смъртта на жена си


Пловдивчанин осъди АГ болница " Селена " за смъртата на брачната половинка си, умряла при рутинна интервенция за унищожаване на миома. След гибелта на Станка Калайджиева на 20 ноември 2009 година прокуратурата се сезира по случая и стартира следствие за лекарска неточност, само че в края на януари м. година наказателното произвеждане е прекъснато.

Вдовецът Петър Калайджиев обаче завежда гражданско дело против здравното заведение и на първа инстанция Пловдивският областен съд постановява, че желаното от него обезщетение от 150 000 лева е заслужено по съображение и размер.

" Това е една дребна победа, откакто наказателното произвеждане за гибел вследствие на лекарска неточност беше прекъснато ", разяснява пред " ПловдивПрес " вдовецът.

Станка е дългогодишна пациентка на един от най-известните пловдивски гинеколози доктор Здравко Минев и когато не може да забременее по натурален път, се обръща към лекаря за процедури ин витро. През 2009 година й откриват няколко миомни възела, които биха могли да затруднят забременяването и износването на плода, и през юни тя е оперирана. След месец стартира подготовката оплождане ин витро, само че на един от прегледите през октомври доктор Минев открива, че Станка Калайджиева има нов миомен възел. Следва нова интервенция на 20 ноември.

По време на интервенцията е направено вливане на 2.5 литра разтвор от сорбитол/манитол. В началото интервенцията протича безпрепятствено, само че по-късно ненадейно пулсът на дамата пада до 50 удара в минута , а кръвното й налягане се намалява до 90/45. Включват я на уред за изкуствено дишане и й инжектират адреналин, само че положението й не се усъвършенства и тя е изпратена в Спешното поделение на Университетската болница " Св. Георги ", където умира.

Причината за гибелта е ТУР синдром (тежко нарушаване на хомеостазата на организма - бел.ред), развъртян в резултат на интервенцията.

Прокуратурата не намира данни за осъществено закононарушение, само че в хода на гражданското дело е назначена екпертиза, в която се споделя, че " в тази ситуация е налице претоварване с течности в хода на цялостната терапия и е нарушен салдото в обмена сред кръвта и пространството към клетките и кухините и вследствие на това се е развил ТУР синдром ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР