Пловдивчанин, болен от Паркинсон, е намерил начин сам да се

...
Пловдивчанин, болен от Паркинсон, е намерил начин сам да се
Коментари Харесай

Болен от Паркинсон е намерил начин сам да се бори с болестта

Пловдивчанин, болен от Паркинсон, е намерил метод самичък да се бори с подлата болест. 57-годишният Румен Велев е разкрил уред – преносим невростимулатор, за който твърди, че облекчава положението му. Устройството обаче не се признава от българските лекари.

Румен Велев се сблъсква с заболяването преди пет години. Схваща му се ръката и след поредност проучвания схваща от лекарите, че страда от Паркинсон. Сега поради сгъстяване на мускулите мъжът мъчно движи своите крака.
Румен Велев: " Много от нещата, които можех да правя умерено и без напрежение, в този момент ми основава доста огромни компликации. Например шофирането на кола – съвсем заобикалям да карам кола. Обличането, закопчаването на копчетата – това са си неща, които елементарният човек прави умерено, за мен това е усложнение. "
У нас Паркинсон се лекува единствено с лекарства. Те обаче не облекчават напълно положението на болния, споделя Румен.
" На моменти има усъвършенстване, на моменти се утежнява положението – според от натовареността, физическото положение, сезона на годината. В студено време се утежнява много положението. "
Мъжът е приемал и лекарство от Индия, което обаче не е клинично тествано в България и е много скъпо.
Румен Велев: " Доста добре се усещах по-късно - към месец, месец и половина. Но не мога да си разреша лекуването с това лекарство, тъй като първо не знам какви са негативните последици и чисто финансово не мога да си разреша това лекарство. "
Преди половин година научил, че в Америка има създаден уред, който облекчава положението при редица болести като множествена склероза и Алцхаймер. Приятел на Румен сглобил за него портативния невростимулатор и в този момент болният го употребява четири пъти дневно по 20 минути.
Румен Велев: " През него, през тези 96 площадки, които са на лъжичката, има напрежение с 27 волта и с избран подтик, който подтиква посредством нервите на езика мозъка и клетките в мозъка, с цел да се основат нови връзки сред починалите кафези, които са в мозъчната кора. "
В България обаче не е потвърдено, че апаратът оказва помощ на болните, по тази причина не се признава от лекарите.
Румен Велев: " Щом този уред не се показва на конгресите, значи той не прави никаква работа. "
Румен желае да бъде основана методика за прилагане на невростимулатора. В редица страни той се ползва сполучливо при лекуване на тези болести. Мъжът има оферти за лекуване от лечебни заведения в Москва и Франкфурт, където се правят процедури на заболели с този уред. Един лековит курс обаче коства 8000 евро, непостижими за пловдивчанина.

Екип на Българска национална телевизия ни потърси мнението на един от водещите експерти в региона на лекуването на Паркинсон в България - проф. Лъчезар Трайков - водещ експерт по дегенеративни болести на мозъка и началник на поделение в клиниката по неврология в УМБАЛ “Александровска ”.

Професор Лъчезар Трайков изясни, че стимулиране с електричество или магнитно поле за повлияване признаците на Паркинсон се организират даже сега в лечебните заведения в България, само че те са с инсталация с категорично потвърден резултат и клинични тествания, признати в целия свят. Случаят с този уред обаче е радикално друг.
Проф. Лъчезар Трайков: - Значи става дума за един по този начин наименуван стимулатор, неинвазивен, който е с невромодулиращ резултат, вероятно. Теоретичният модел, концепцията е, че подавайки този електрически тласък върху езика, това нещо ще засилва ядрата на двата нерва, които дават отговор за инервацията на лицето. Това са тригиминалния нерв и лицевия. И тези два нерва са на едно тъкмо несъмнено място в мозъка, в ствола. Значи, в случай че приемем, че ядрата на двата нерва - лицевият и другият се намират в тази конструкция, която не е дребна конструкция, тя е въпреки всичко ствола - формиран от три елементи, те са в неговата междинна част. В неговата горна част се намира това прословуто ядро, което страда при паркинсоновата болест, и тук вярата, само че на никое място няма в литературата доказателствен материал, че това нещо ще се случи.
Чисто анатомично мъчно е да го приема аз най-малко, а и доста мои сътрудници и в България, и по света, да приема, че на това разстояние - сред там, където работят тези влакънца и другите ще има някакво стимулиращо влияние. И дори да има стимулиращо влияние, то това влияние ще спре паркинсоновата болест. "

В някои научни публикации се твърди за използването му върху едвам 14 пациенти с черепно-мозъчни контузии - съгласно професор Трайков изцяло незадоволително, с цел да притегли вниманието на медицинските среди за изследване.
Проф. Лъчезар Трайков: " Това са несериозни бройки. Значи, вие знаете, когато тръгнем едно лечебно средство да го предлагаме за необятна приложимост, то се ползва на няколкостотин души в разнообразни страни, с разнообразни раси, тъй че да сме сигурни, че сме обхванали всички хора, които след това ще се лекуват, ще го употребяват. Паркинсоновата болест е нервно-дегенеративно заболяване. Един неприятен белтък се образува в мозъка, той е навръх това място, за което приказваме, което води до мудна и необратима загуба на нервни кафези. При контузията е напълно друго, при МС-а - напълно друго. Виждате ли по какъв начин се поставя един знак на тъждество напълно механично. "
Причините за Паркинсон към момента не са открити, заболяването е прогресираща, а лекуването въздейства единствено на признаците. Това, съгласно професор Трайков, предизвика доста хора да търсят различни способи за лекуване, без оглед на тяхната резултатност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР