Пловдивчанин бе осъден, след като предложи подкуп на полицаи. Той

...
Пловдивчанин бе осъден, след като предложи подкуп на полицаи. Той
Коментари Харесай

Осъдиха пловдивчанин, хвърлил рушвет на униформени, за да отърве глоба

Пловдивчанин бе наказан, откакто предложи рушвет на служители на реда. Той е един от 20-имата "смелчаци ", предложили пари на пловдивските ченгета, с вярата да избегнат полицейска инспекция, от началото на годината. Както към този момент съобщихме, всички са били хванати поради нарушавания по пътищата, като огромна част от водачите са били пияни или неправоспособни зад кормилото.
В съответния случай се касаело за шофиране без защитен колан. Около 18 часа на 27 февруари лидер от Първенец потеглил с персоналния си автомобил за работа. 15 минути по-късно бил спрян от полицейски патрул с ръководеното от него "Ауди ". По същото време в региона течала огромна полицейска акция.
Автомобилът бил отбит от патрулиращ полицейски автомобил в селото, откакто двамата униформени забелязали нарушаването. След като двете коли спрели, служителите на реда се легитимирали и поискали на водача документи за инспекция. Разяснили му, че е направил нарушаване, заради което ще му бъде формиран акт. За да избегне грозящата го глоба, чийто законов размер е 50 лева, мъжът решил да "мине фино " и предложил почерпка на служителите на реда. Първо ги попитал дали не може "да се направи нещо друго ". Органите на реда обаче още веднъж му обяснили, че следва да му бъде формиран акт. Шофьорът обаче решил да бъде настойчив - излязъл от автомобила, доближил се до патрулката и пуснал в нея банкнота с номинал 20 лева през отворения прозорец на шофьорската седалка.
Виждайки дейностите му, служителите на реда го попитали какво е това, а водачът им дал отговор: „ да се почерпите “. Униформените обаче не взели подкупа, а подали сигнал на дежурната част при Първо районно управление (на МВР).

Междувременно бил формиран и актът за ръководство на транспортно средство без защитен колан. На мястото бил осъществен оглед, а банкнотата била конфискувана от проверяващите.
По случая било формирано бързо произвеждане, а няколко седмици по-късно провинилият се лидер се изправил пред Пловдивския областен съд. Тъй като той бил направил цялостни признания и изразил страдание за стореното, прокурорът по делото изискал да му бъде наложена условна присъда и санкция в размер на 300 лева Защитникът му пък помолил магистратите наказването да бъде "пробация ", поради положителните му характеристични данни, обстоятелството, че мъжът работел и имал семейство, както и чистото му правосъдно минало.
В последните си думи пред магистратите подсъдимият помолил за по-леко наказване и декларирал, че доста съжалява за стореното.
В последна сметка, превес пред съда имали смегчаващите винага условия. Според правосъдния състав такова било и ниският размер на оферти рушвет, който бил даден за прикриване на леко административно нарушаване. Поради тази причина не била наложена санкция, а плануваното от закона наказване "лишаване от независимост " било сменено с пробация за период от една година. Наложени му били и две пробационни ограничения - наложителна регистрация по сегашен адрес и периодически срещи с пробационен чиновник.
В рамките на акцията, при която бил арестуван мъжът, били задържани още 16 водачи на транспортни средства, четирима от които - за препоръчан рушвет. От началото на годината броят на рушветите в Пловдивско е 20. За съпоставяне, за цялата 2020 година "почерпките ", препоръчани от водачи, били едвам 18.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР