Пловдивчани вече не искат да се ваксинират с „Астра Зенека“,

...
Пловдивчани вече не искат да се ваксинират с „Астра Зенека“,
Коментари Харесай

Пловдивчани бягат от „Астра Зенека“, джипитата няма кого да ...

Пловдивчани към този момент не желаят да се имунизират с „ Астра Зенека “, а това ще докара до завършек на имунизационната акция в страната. Това сподели пред „ Марица “ доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Той разяснява, че повода за големия отлив и боязън от имунизацията са три следващи удара против нея.

„ Най-напред удар по тази ваксина беше нанесен още преди стартирането ѝ. Последва прекъсване за една седмица, който към този момент беше по-тежкия имиджов удар по „ Астра Зенека “. Тогава огромна част от хората се отхвърлиха от имунизация с тази ваксина, различен успяхме да убедим. Вчера последва и третия удар, когато бе оповестено че им връзка сред имунизацията и тромбозите. Връзките са открити при дами, които одобряват противозатачатъчни таблетки. Самите противозачатъчни водят до тромбози. Тоест, не може да се каже, че виновността е във имунизацията “, разяснява Сотиров.

Той уточни, че в самата Европейска комисия и в Европейския съюз като цяло има интриги сред компаниите за това коя да бъде желаната ваксина. „ Затова ще пострада най-евтината ваксина в действителност, което е и най-хубавата. Реално след тези прекъсвания и пускания хората се уплашиха. Никой към този момент не желае „ Астра Зенека “. Ако ще вършим нещо дозите от тази ваксина, то ще е за втора игла “, уточни шефът на джипитата в Пловдив.

Д-р Сотиров счита, че процесът по имунизация в страната ще спре. „ Самото държавно управление не съумя да сътвори добра организация на организира не на имунизациите. Не пожела да разпореди тази активност на фамилните лекари, а на центрове по държавни и общински, на места и частни, лечебни заведения. На процедура не съумя да се оправи. Много колебливо и нерешително държание показва държавното управление. Да поръчаш ваксина, тя да ти е главната, с която ще имунизираш, а ти да приказваш против нея, да спираш и да япускаш, след което да чакаш някой различен нещо да ти подсигурява, вместо самичък да си направиш изследването. Провалиха имунизационната акция дотам, че освен отхвърлиха хората от „ Астра Зенека “, само че и доста от тях напълно от имунизация “, разяснява още доктор Сотиров.



Той добави, че е сполучлив опитът да се уплашат хората от имунизациите, което ще срине напълно акцията по слагане на ваксини. „ Дотук са ваксинирани да речем 500 000 души. Дори и да зарият с ваксини фамилните лекари, ние ще успеем да имунизираме 700 000 най-много. Това са към 1,5 милиона души в най-оптимистичния сюжет, което е оскъдна част, към 25 % “, уточни Сотиров.

Той разяснява и опашките пред РЗИ, където се подреждат лекари и пациенти. „ Сега от тази седмица раздават на нас по едно флаконче „ Пфайзер “ с 6 дози. Аз чаках над 2 часа и след доста разправии и неприятности съумях да взема флакончето. Това е срамотия. Но нито лекарите имат виновност, нито РЗИ за този безпорядък. Цялата блъсканица се сътвори горе в държавната среда и я отнасяме ние долу. В столицата да вземем за пример дават дози за над 30 души “, разяснява шефът на джипитата в Пловдив.

По думите на Сотиров ново държавно управление не би повлияло на процеса, защото той ще завърши от единствено себе си.

„ Ваксинацията потегли доста добре, с огромен възторг у лекари и пациенти, само че в последна сметка тези стъпки – една напред, една обратно, унищожиха целия този развой. Ентусиазмът угасна “, уточни още той.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР