Пловдивчани ще могат да обиколят днес със затворени очи и

...
Пловдивчани ще могат да обиколят днес със затворени очи и
Коментари Харесай

Пловдивчани ще разглеждат града с вързани очи днес

Пловдивчани ще могат да обиколят през днешния ден със затворени очи и специфичен лидер локални забележителности. Ще бъдат направени две обиколки по маршрут „ Усети града 2 ”, които ще тръгнат в 13.30 и 16 часа от фонтана на Деметра в Цар-Симеоновата градина. Обходите са налични и за хора със зрителни усложнения, а задачата е участниците да отстраняват едно от сетивата си и да почувстват града посредством останалите. Така ще усетят елементи, които нормално убягват при прекосяването на градската среда - аромати, характерни шумове.

Маршрутът е направен в границите на план „ Сензорно показване на градско културно завещание “, по който през вчерашния ден експерти се събраха на кръгла маса в Пловдивския университет, с цел да обсъдят резултати от досегашния опит в използването на така наречената сензорна етнография. Партньори в предизвикването са Асоциация за просвета, етнология и антропология „ Медиатор “, Философско-историческия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “, Центърът за антропологични и етносоциологически проучвания на вуза и Национален център за рехабилитация на слепи - Пловдив. Проектът се финансира от Национален фонд „ Култура ”.

Интерактивният маршрут, които изкушените ще обходят през днешния ден, показва част от градското културно завещание на Пловдив. Той включва сетивни задания в периметъра от Цар-Симеоновата градина до пл. „ Ст. Стамболов “. В него има и места със значение за градската просвета, памет и завещание, както и монументи и статуи на видни пловдивски майстори като Жорж Трак и Цвятко Сиромашки. Присъстват и постройките на БНР и Българска национална телевизия. Маршрутът се минава със затворени очи с авансово квалифициран лидер и също по този начин е подобаващ и за хора със зрителни усложнения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР