Пловдивчани почетоха паметта на жертвите на тоталитарния режим с поклонение

...
Пловдивчани почетоха паметта на жертвите на тоталитарния режим с поклонение
Коментари Харесай

В Пловдив почетоха жертвите на комунистическия режим

Пловдивчани уважиха паметта на жертвите на тоталитарния режим с поклонение пред паметника " Свидетелят " на пл. " Стефан Стамболов ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

На 1 февруари 1945 година са изпълнени смъртните присъди на някогашните регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно заседание, издадени от Първи и Втори висши сформира на така наречен Народен съд, проведен от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва. 

Датата 1 февруари се празнува за първи път през 2011 година, когато е одобрена с решение на Министерски съвет като формален Ден за благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим. Това става по предложение на президентите на Република България доктор Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), които възприемат концепцията за това от политическия бежанец държавник и човеколюбец Дими Паница.

Поклонението в Пловдив се провежда от Съюза на репресираните с ръководител Атанас Узунов. Паметникът " Свидетелят " на скулптора Жорж Трак е повдигнат през 2005 г. по времето на кмета Иван Чомаков.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР