Пловдивчани побързаха да се ваксинират, уплашени от навлезлия у нас

...
Пловдивчани побързаха да се ваксинират, уплашени от навлезлия у нас
Коментари Харесай

Извиха се опашки за ваксини заради Омикрон в Пловдив ВИДЕО/С...

Пловдивчани побързаха да се имунизират, уплашени от навлезлия у нас вид на COVID-19 - Омикрон. Те използваха почивните дни след Нова година, с цел да се защитят от вируса. Опашките започнаха още в неделя и продължиха и в понеделник. Повечето искащи бяха за реимунизация и надалеч по-малко за слагане на първа доза.



Наплив имаше пред всички имунизационни пунктове, където хората чакаха с часове, с цел да им слагат игла. Пред РЗИ – Пловдив най-нетърпеливите дойдоха още в 9 часа, а с тях стартира да се оформя и опашката, която към обяд наброяваше към 90 души. Чакащите ред бяха разпръснати както вътре в постройката, по този начин и извън. Заради засиления интерес в РЗИ отвориха втори кабинет за осъществяване на операцията. Голям напор от чакащи имаше и пред ДКЦ „ Пълмед “ и пред ДКЦ 1.



Петрана Ангелова се е ваксинирала преди 7 месеца с Астра Зенека. Сега идва да си сложи бустерна доза, като е избрала препарата на Pfizer. „ По-рано щях да дойда, само че се имунизирах срещу грип и по рекомендация на лекаря изчаках един месец, преди да се реваксинирам “, споделя Петрана и прибавя, че не тласъкът от 75 лева за пенсионерите би трябвало да е водещ при взимане на решението за имунизация, а здравето.



На същото мнение бяха и останалите пенсионери, които чакаха на опашката. „ Добре е, че ще има спомагателен тласък, само че аз пристигам за здравето си. И младежите би трябвало да дойдат, добави 82-годишният Атанас Атанасов. Други пък бяха сюрпризирани от многото искащи да се реимунизират, само че все пак търпеливо изчакаха реда си на опашката. По-напористи бяха работещите, пристигнали в почивния си ден, тъй като не могат да излязат от работа. " Ще се имунизираме, само че и ще се заразим от COVID-19, до момента в който чакаме - всеки кашля, киха ", разяснява възмутена пловдивчанка.

Д-р Илия Аролски, основен контрольор в РЗИ – Пловдив и извършващ имунизацията в здравната работа, акцентира, че аргументите за засиления интерес са сложни – съкратеният период за реимунизация, навлизащият Омикрон и акцията за имунизация измежду възрастното население, което е и една от най-рисковите групи.



По думите му най-вече се ваксинират хора над 50 години. Не липсвали обаче и млади. „ Двойно повече са хората, които идват през последните дни по отношение на преди. Само в неделя в мобилния пункт на " Метро " минаха 194 души, а в РЗИ – 170 “, добави доктор Аролски.

През миналото денонощие в Пловдив са се имунизирали над 800 души. Те всеобщо избират Pfizer, много по-малко – Moderna, а най-слаб е бил ползата към еднодозовата ваксина на " Янсен ". Поставените ваксини до този миг в Пловдив и региона са 360 207. С цялостен имунизационен цикъл са 185 835 души, а 26 531 са с бустерна доза.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР