Пловдивчани апелират да не се разрушава и да се остави

...
Пловдивчани апелират да не се разрушава и да се остави
Коментари Харесай

Апел: Не разрушавайте тази култова пловдивска кръчма!

Пловдивчани молят да не се унищожава и да се остави пазара със сергиите за пресни плодове и зеленчуци на ул. " Младежка ". Призивът е насочен в Отворено писмо до Plovdiv24.bg и до кмета на Община Пловдив, кмета на регион " Централен " и регионалния шеф. Цените във " Водолаза " са " национални " и търпими за жителите на квартала, а на пазара - измежду най-достъпните в града за хората от третата възраст, се акцентира в апела.

Публикуваме Отвореното писмо без редакторска интервенция:

" До

- кмет на Община Пловдив

- кмет на Район централен

-Oбластен шеф

Отворено писмо

Уважаеми господа,

Изминаха близо две години откогато Върховен административен съд приключи концесията на компания " Тика " ЕООД и върна терена представляващ пешеходна алея на улица " Младежка " във притежание на Община Пловдив. Когато това се случи, се надявах, че едно от най-спокойните кътчета на града, отдалечено от шумните и суетни места, ще бъде непокътнато още дълго време. Тези мои упования се основаваха на мнението и визията ми за Община Пловдив и Район " Централен ", които би трябвало се грижат точно за жителите, спазвайки главния закон за България – Конституцията и издигайки като висш принцип правата на личността.

Преди година ни беше показан нов план от – кмет на Район " Централен ". Планът включва отстраняването на пазара и други улеснения. В него се планува включването на нови паркове, озеленяване, както и паркоместа. Разбира се, концепцията не се хареса на огромна част от жителите, защото на същото това място има към този момент плануваните в проекта съоръжения. Предвид събитията, жителите и притежателите на магазините стачкуваха. Поради това премахването на огромна част от сергиите на пазара беше отсрочено, а друга част от тях, преместени единствено от едната страна. Като тези дейности ме наведоха на мисълта, че Община Пловдив може да е показала състрадание и схващане.

По-голямото отчаяние настъпи преди към месец, когато разбрах, че търговците на пазара са получили заповед за унищожаване на сергиите. Също по този начин се чу за недоволство от живущи в региона поданици по отношение на звук, който бил идвал от пазара и най-много от ресторант " Водолаза ", който, видиш ли, е огромен проблем за някой – някой, който никой не знае кой е действително. Смятам това за неуместен театър по фалшив сюжет и следващата скалъпена история в изгода нечии ползи.

В непосредственост до улица " Младежка " и пазара живеят главно възрастни поданици (това се знае и може да бъде тествано, а и се подразбира от обстоятелството, че в близост има единствено остарели блокове). На същият този ресторант се събират възрастни хора от квартал, а даже и млади фамилии, които освен се възползват от наличните цени в менюто, само че и са основали своя среда за връзка на това място.

Аз съм на 23 години и минавам всеки ден през въпросното заведение и познавам всеки един човек, който сяда там. Израснала съм в този квартал, моите баба и дядо също живеят наоколо. Клиентите в ресторанта вървят там, тъй като, както загатнах, са на възраст и може би това е едно от нещата, които им е останало като развлечение и утеха. А Вие, уважаеми господа, желаете да отнемете това наслаждение на хората?!

Ресторант " Водолоза " е може би последното такова заведение, останало в града ни. Там цените са " национални ", а отношението – човешко, създаващо уют. Собствениците на заведението създават ресторанта, макар че и те са на възраст, което съгласно мен е похвално, че те съумяват да работят и вършат всичко по – силите си да запазят и развият личното си ресторантче. Имам персонални усещания от притежателите и знам какъв брой труд и грижи поставят – оферират постоянно прясна и хубава храна. Впечатляват ме и напъните им да основат чиста и прилична кухня, за която притежателят е вложил сериозна за неговите благоприятни условия сума пари - с цел да сложи допустимо най-хубавата вентилация и аспиратори, с цел да е чист въздухът.

Ако този плануван план се реализира и мястото бъде съборено, ще бъде доста тъпо – огромна загуба освен за микросредата, само че и за града. В този ред на мисли, без значение от сюжети, планувани и създадени от хора с ползи в региона, мога да ви уверя, че за толкоз години в никакъв случай не съм чула да има кавги или още по-малко мощна музика както на доста други места.

На пазара продават артикули – плодове, зеленчуци и т.н, най-вече възрастни хора, които са производители и по този метод изкарват прехраната си. Цените на пазар " Младежка " са едни от най-евтините и налични в града и пазаруването от там насърчава положителните послания и оказва помощ на хората в третата възраст, които са в потребност. А основава и една благословена атмосфера на последователност на полезностите сред поколенията.

Уважаеми господин,

Считам, че Вие може да ме разберете добре, защото Вие и Вашето прелестно и уважавано семейство сте живеели дълги години тъкмо в тази част на града. Със сигурност добре знаете какъв брой е спокоен и организиран точно в тази си част градът ни, в акуратност към пазар " Младежка ". Най-малкото от което имаме потребност е застрояване, смяна, навалици от хора и коли.

Относно плана в частта му с озеленяването и парковете, считам, че е неуместно и това се дължи на обстоятелството, че на въпросното място до пазара има два огромни парка с детски площадки, задоволително зеленина, пейки, както и детски градини. В региона има всичко неоходимо, а точно и голяма повърхност за разходки, забавление за децата и едни доста достъпн цени на артикули, предоставяни от доста благи хора, които от това се устоят.

Ние, живеещите в региона, нямаме потребност от нов център на града, тъй като подобен си имаме, а точно " основната Пловдив ", имаме си и Братска могила, градска градина и още доста места, които имат опция да се трансфорат в обект на посещаемост. Но не и това място, тук хората живеят, устоят се и си обезпечават налични хранителни артикули, отгледани по " остарял ", обичаен за България метод. Хората тук нямат потребност от заведения и звук, а успокоение, каквото до момента постоянно е имало навръх това място. Във въпросния квартал главно живеещите са хора на възраст и считам, че планът, който ни бе показан, не е подобаващ тъкмо в този регион.

Идейният план на ул. " Младежка " включва след ул. " Славейков " да бъдат обособени места за паркиране: " В посока бул. " Копривщица " са планувани няколко детски площадки и зони за отдих и отмора. След ул. " Славейков " са обособени места за паркиране, както и четири къта за пазар. Той ще бъде вид Фермерски пазар - в избран ден, в границите на 3-4 часа, производители ще оферират своя био и натурални артикули от градината. ".

С цялото ми почитание, господин Стаменов, само че това го одобрявам като насмешка по отношение на жителите. На същата тази улица, както и на пазар " Младежка " има задоволително паркоместа, на които ние живущите стопираме умерено, защото това е от дребното останали места в град Пловдив, където в региона няма обозначена " Синя Зона " или зона " Паркинг ". Ще се повторя, само че още веднъж ще задам въпроса:  " Нима това не дава отговор на нечий ползи "?

Проектът за реорганизация на ул. " Младежка ", създаден по поръчка на кмета на регион " Централен ", ме озадачава, защото, както споделих и ще се повторя, има няколко детски площадки. Обособените места, които са планувани за паркиране на въпросната улица, ги има и в този момент, само че не са платени и смятам за нужно да обясните потребността от това те да се трансфорат в такива?!

Споменато е, че ще има пазар, който ще бъде вид " Фермерски ", каквото и да значи това, от производители, които оферират " натурални артикули ". Считам това за безусловно излишно заради обстоятелството, че към този момент съществува подобен пазар даже и без обозначението " Фермерски ", само че хората, които сега търгуват там от години наред, са производители и по този начин или другояче продават безусловно натурални артикули на налични цени.

Не виждам потребността от това да се изгонят производители, които от години са се открили там и са познати към този момент на всички живущи. Друго, което се планува, е същият този пазар да е наличен в избран ден, в избран час......?!

Уважаеми господа,

Вие направихте ли си труда при основаването на този така наречен " абстрактен план " да се заинтересувате и да проучите по-голямата част от жителите, които живеят в региона в каква възрастова група са?! Ако не сте, аз към този момент го направих и както към този момент загатнах блоковете, които са доста на брой, са много остарели и в тях живеят хора, които са там от години и множеството са наследени и от техните родители, които са имали преди време къщи на същото място.

И в тази ситуация, плануваният пазар в плана, работейки за по няколко часа в избран ден, не мисля че би бил подобаващ, защото множеството сме привикнали да можем да си набираме нужното ежедневно от заран до вечер от пазар " Младежка " и магазините наоколо. Този модел, който планува плана - работещ в избрани часове, доста ми припомня едно време, мисля че ще се сетите за кое време тъкмо приказвам, когато нашите родители е трябвало в избран ден и час да чакат и се редят, с цел да си закупят артикули.

Поради всичко изложено до тук, уважаеми кмет на Пловдив, Ви апелирам да отмените заповедите за унищожаване на пазара и да оттеглите плана, който показа. Не съм осведомена с финансирането от европрограмите, които ще получите, само че желая да запазя уважението и положителния звук и да не задавам въпроси като този " Нима някой има потребност от тези пари, повече от хората, които с труд си вадят колкото да неоходимото? Нима имаме потребност да се отпускат толкоз пари за план, който включва озеленяване и паркове на място, където към този момент има такива? ". Не желая отговори на тези въпроси.

Към Вас се обръщам с молба да деянията съпричастност към жителите на Пловдив.

Смятам, че по тази причина заемате тази служба и ние хората сме ви избрали, с цел да защитавате и закриляте нас, жителите, и това което толкоз години сме съхранили, а не с цел да задоволявате ползите на избрани лица с позиции.

Ние знаем, че не можем да застанем против вас и още по-малко да търсим правата си в съда, тъй като сме наясно, че въпросната земя, където се намира всичко от изложеното нагоре, за което се борим - е ваша благосъстоятелност. Но въпреки всичко пазарът, както и заведението, което споменахме, и всичко наоколо го има доста преди този момент, когато мястото беше и частна благосъстоятелност и няколко пъти се е прехвърляла собствеността.

Затова Ви молим да деянията съпричастност и схващане към жителите, които живеят там. Както и да спазвате Конституцията, която споделя в чл.16, че трудът се подсигурява и пази от закона. Също и главно закрепено предписание за правата и ползите на жителите.

Благодаря Ви! "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР