Plovdiv24.bg Над 35 милиона евро струва на България борбата с африканската

...
Plovdiv24.bg
Над 35 милиона евро струва на България борбата с африканската
Коментари Харесай

Десислава Танева каза колко е струвала борбата с африканската чума, сумата е огромна

 Plovdiv24.bg Над 35 милиона евро коства на България битката с африканската чума по свинете до момента. В Европа са избити 1,4 милиона свине, а в 12 страни, 10 от които са членки на Европейски Съюз има над 3900 огнища на заболяването, регистрира земеделският министър Десислава Танева на полемика по тематиката на ревюто “Зелена седмица " в Берлин. Танева е първият български министър, който се показва като преподавател в границите на интернационалното събитие.

Към днешна дата имаме регистрирани 49 огнища. В България има и към момента има мощно развито индустриално отглеждане на животни и доста предприятия, както и така наречен персонални стопанства и задни дворове с доста животни, осведоми министърът.

“Географското местонахождение на България допуска проникването на екзотични и типични заболявания в Европа. Прилагайки всички стратегии за контрол за трансграничните заболявания, до момента се справихме сполучливо и не допуснахме нито една на територията на общността.

С АЧС се получи се различно- заболяването влезе от север и през 2018 година България записва първото си огнище ", сподели министърът. Танева означи, че от 2015 година до момента са наранени 15,5% от поголовието на свинете майки в България.

Последиците от “опустошителното развитие на АЧС " съгласно министъра са: понижаване на поголовието, нарастване на цените на свинското и вреди за всеки поданик в общността във връзка с компенсации и финансиране на ограничения за битка с заболяването.

Последната ясна и очевидна последица според министъра е в мощният капиталов напън в региона на свиневъдството. Тя напомни, че интензитетът на болестта в България мина през август 2019 година

Комуникационни проблеми, неналичието на познания в обществото какво съставлява АЧС, са измежду компликациите в битката с заболяването, които Танева означи. Добави и ловците и затруднената връзка изключително при огромната популация на диви прасета в България.

“След целия път, който минахме, нашето виждане и предложение е: Успехът за премахване на АЧС се състои само и единствено в обединени, синхронизирани дейности на всички страни в света. Трябва да създадем стъпки в тази посока ", счита министърът.

Според нея би трябвало да се актуализира ветеринарното законодателство и да има единни и прецизни стандарти, както и да се вкарат доста по-високи равнища на сигурност. Необходими са и нови правила, както и ограничения по отношение на спекулативния капиталов интерес сега. Според министъра би трябвало да се създадат финансово солидарни или виновни производителите или операторите в региона на свиневъдството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР