Plovdiv24.bg започна разследване, в което стигна до информация, че семейството

...
Plovdiv24.bg започна разследване, в което стигна до информация, че семейството
Коментари Харесай

Титюков за скандала със социални услуги: Няма как да изследваме до десето коляно кой кандидатства

Plovdiv24.bg стартира следствие, в което стигна до информация, че фамилията на  .

Заместник-кметът по обществени действия разяснява в изявление за медията ни, че познава. Последно го е виждал на митингите пред постройката на общината преди към година. Бил е претендент за общински консултант от " Кауза Пловдив ". Титюков напомни, че е бил на 11-то място в листата от 52 претенденти, която включва доста общественици, гражданска квота, а сега даже има и депутати, които са били в листата на " Кауза Пловдив ".

" Винаги сме били отворени за разнообразни отзиви,  разнообразни хора са намирали място в листите на " Кауза Пловдив " " - сподели зам.-кметът, който е и водач на политическата мощ. В онази предизборна акция Чакъров е спечелил към 100 преференциални гласа, което може да се види в уеб страницата на ЦИК.

На въпрос кое е наложило да се дават на частна компания услугите, осъществявани от КСУ " Св. Георги ", Титюков напомни, че процедурата обществено оповестен конкурс е оповестена по реда на Закона за обществените услуги. Имало е 45-дневен период, в който обявлението е било качено на уеб страницата на община Пловдив, пуснато е и в един народен всекидневник.

Две сдружения са закупили документи - " Соник старт " ООД и фондация " Каритас ", само че на самия конкурс се е явила единствено въпросната компания. Комисия, назначена от кмета, е разгледала документите и са я класирали като отговаряща на изискванията, т.е. имат издадени съответните лицензи от Агенцията за качество на обществените услуги за осъществяването на този тип активност. След това се е пристъпило към сключване на контракт, който е в действие от 1 февруари 2022 година Процедурата е обществена и всеки би могъл да взе участие, акцентира той. Категоричен е, че общината няма ангажимент да изследва до десето коляно кой кандидатства. Социалните услуги са делегирана от страната активност и е нормална процедура да се дават за осъществяване от частен оператор. 

" Община Пловдив има още 13 други такива действия, предоставени на външен реализатор. Сред тях са съдружие " Различни, само че равни ", " Майки дружно за децата с аутизъм ", фондация " За нашите деца ", " Бъдеще за България ", фондация " Рома "... Общината може да извлече от това партньорство единствено изгоди, защото не дофинансира услугите, това е ангажимент на доставчика. Те са на делегиран бюджет - всяка година Министерски съвет дефинира обединен разходен стандарт съгласно типа на обществената услуга и ние повече от тази сума не можем да преведем на доставчика. Ако се постанова дофинансиране да се заплати еленергия или други консумативи - те си се оправят с техни средства " - уточни зам.-кметът.

" Соник старт " ООД доставя към 50 обществени услуги в цялата страна. Проверка в няколко общини посочила, че има позитивни мнения за нея и че се оправят добре, след което е финализиран състезанието и е подписан контракта. Запазени са всички обществени услуги, личният състав е преназначен от общинския комплекс в частната компания. Общинското звено, което е вторичен разпоредник с бюджетни средства, не е закрито, само че отсега нататък ще се постанова всяка година да подава нулеви заявления. 

Предстои да се разпореди за нови 5 години на " Различни, само че равни " осъществяването на мобилни услуги в домовете на деца с увреждания. Самото съдружие е на родители на деца със характерни потребности.

" Истината е, че такива сдружения, фондации, частни компании, които са с лиценз и имат способен личен състав, се оправят даже по-добре от страната и от общината " - сподели Титюков.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР