Plovdiv24.bg Целта е да се постави по-сериозният въпрос - как е структурирана

...
Plovdiv24.bg
Целта е да се постави по-сериозният въпрос - как е структурирана
Коментари Харесай

Рашков: По сигнала срещу главния прокурор работя много преди да стана служебен министър

 Plovdiv24.bg " Целта е да се сложи по-сериозният въпрос - как е структурирана нашата прокуратура. Затова тази система би трябвало да бъде изменена и да стъпи на демократични закони. Въз основа на решение на българската прокуратура са били следени със СРС стотици български граждани по време на митингите. Сред подслушваните има и политици, и общественици, и елементарни жители... Надявам се, че ще бъде призоваван да дава пояснения по редица неизяснени случаи ". 

Това сподели пред БНР министърът на вътрешните работи в служебния кабинет. 

" По материала за основния прокурор работя доста преди да стана длъжностен министър, не може да става дума за някаква специфична цел. Този материал даже много позакъсня, с цел да бъде сезиран Висшият правосъден съвет... В полемиката по тази проблематика се намесиха и някогашни представители на Национална движение „Симеон Втори". Те изтъкваха несъстоятелни причини, в това число, че това предложение към Висш съдебен съвет ще бъде удар във въздуха. Тук личността на Гешев не е най-важното. Няма опит за реванш. Тук задачата е да се сложи по-сериозният въпрос - по какъв начин е структурирана нашата прокуратура, по какъв начин заема място в системата на правосъдната власт, дали основният прокурор е виновен или е недостижим ". 

Той уточни, че в развитите демократични страни няма сходна на нашата прокуратура - основният прокурор да командва елементарния прокурор. 

" Очаквам Висш съдебен съвет да не събере кворум, с цел да не се занимава с този парещ картоф. Очаквам, че и даже да има кворум, членовете на Висш съдебен съвет ще създадат всичко допустимо да отхвърлят предлагането или да вземат решение, че няма съображение да бъде освободен от поста... Искането за процедура е удар в интерес на демократичното устройство в нашата страна. Удар, който ще остави диря и ще провокира промени ". 

" По мотив едно деяние, което се основава на закона - гражданинът Борисов да бъде разпитан, той направи политически пиар. Към оня миг фактическата конюнктура умишлено не е била открита, с цел да бъде измъкнат от отговорност Борисов. Когато видите, че един случай е останал неуточнен от способените органи, няма ли да желаете този случай да бъде доизяснен. Да, в този момент е минало време, само че в случай че някой се надява, че заради изтеклото време няма да бъде изработен опит посредством законови средства да му се търси отговорност, е в огромна неточност. Надявам се, че Борисов ще бъде призоваван да дава пояснения по редица неизяснени случаи, измежду тях е и този за къщата в Барселона ". 

Вътрешният министър уточни, че МВР е в края на инспекцията за подслушване на протестиращи: 

" Става дума за подслушване на стотици български жители. Положени са огромни старания за заличаване на материалите, съпътствали използването на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция " Вътрешна сигурност ". Там чиновници са били на слушалките непрестанно, водели са мемоари, унищожавани след това. Въз основа на решение на българската прокуратура са били следени със СРС стотици български жители... Представяте ли си до каква степен е стигнала българската прокуратура, с цел да угоди на политическата власт, на Борисов съответно, а Гешев е склонен прокуратурата да желае потреблението на СРС, защото митингът е почнал да желае и неговата оставка. Безумието е безгранично. Затова тази система би трябвало да бъде изменена и да стъпи на демократични закони... Сред подслушваните има и политици, и общественици, и елементарни жители ". 

Събраните факти ще бъдат предоставени на Народното събрание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР