Plovdiv24.bg направи развносметка колко би коствало на родителите, за да

...
Plovdiv24.bg направи развносметка колко би коствало на родителите, за да
Коментари Харесай

Родителите в Пловдив да приготвят сериозна сума за новата учебна година

Plovdiv24.bg направи развносметка какъв брой би коствало на родителите, с цел да обезпечат децата си за образованието през новата образователна година, която ще стартира. В Пловдив съвсем всички учебни заведения е наложително учениците да са с униформи, с които  би трябвало да прекарват времето си в учебно заведение. Цените варират според от размера на блузите, ризите, панталоните и суитчърите.

Ето за какво пригответе най-малко 1000 лв. за новата образователна година за ученика, тъй като най-евтините тениски с пай ръкав (най-малък номер) са 21 лв., а най-скъпите - 27, с дълъг ръкав са от 23 до 29 лв.. Ватиран суичър с лого от 40 до 48 лева, пуловер без ръкав - от 32 до 38 лева, мъжка риза с дълъг ръкав  от 34 до 40 лева, мъжки панталон от 38 до 44 лв.. Дамска риза с дълъг ръкав 38 лева, с пай - 36 лева, пола 25 лева,. дамски панталон 39 лева, вратовръзка - 15 лева. 

Така дотук за униформа най-малко цената е следната: за 5 тениски пай ръкав - 105 лв., дълъг ръкав - 115 лв., пет панталона - 190 лв.. Като прибавим и останалите елементи на униформата, сметката отива над 500 лв.. Тук прибавяме и към 100 лв. за качествени спортни обувки, които са стават за бягане, скачане, ритване и така нататък

Към облеклата несъмнено би трябвало да включим и ученическите принадлежности, които в другите магазини са разнообразни цени. Раниците са приблизително от 20 до 100 лв.. Най-евтините тетрадки са 70 стотинки, само че те са и най-тънките и надали децата ще изкарат и средата на първия период с по една такава на предмет. Най-скъпите тетрадки А5 са 4 лв.. Най-евтините тетрадки огромен формат А4 са 3 лв., а 10 лв. са най-скъпите. От дребните тетрадки трябват най-малко 15 броя, а от огромните 10 може, с цел да стигнат до края на образователната година. Ако вземем най-евтините, то 10 лв. ще дадем за дребните тетрадки и 30 лв. за огромните.

Да не забравяме и сумата от към 25 лв. за подвързии и етикети.

Помагалата приблизително са към 70 лв. - става въпрос за атласи, тетрадки за извършения, сборници по математика или български език, граматика, непознат език. Разбира се трябват химикали, моливи, боички, флумастери, пластилини, пастели, чертожни принадлежности, ножички, острилки, гумички и всевъзможни такива принадлежности,  за които пресмятаме, че са  нужни към 55 лв., плюс несесер - 20 лв., кутия за храна или чанта - 25 лв., плюс шише за вода - 20 лв..

Така до тук сметката излиза - към 900 лв. и то при изискване, че купувате дребен размер униформа. Ако би трябвало да обзавеждате стая за възпитаник с бюро, стол и компютър, сумата нараства с към 200 лв.. Около 1000 - 1500 лв. може да похарчите и за компютър, в случай че е нужен. Така закръгляме разноските до към 2500 лв.. Те обаче са единствено за едно дете. Ако имате две, разноските са двойни.

Не забравяйте обаче да планирате и сума за класната стая, тъй като в част от случаите все липсва обзавеждане - шкафчета или би трябвало ремонт на старите чинове, възглавнички, от време на време климатик, тв приемник за образователната активност и даже ремонт на класната стая - под, стени, завеси или щори. Много постоянно това минава като подаяние от родителите, които желаят децата им да учат в естествени условия, а учебните заведения не могат да обезпечат база и по тази причина тихомълком молят за помощ.

Разбира се, родителите на благосклонност вършат всичко за децата си и водени от тази максима, събират средства. Това обаче не е позволено. Тъй като не всички учебни заведения могат да си разрешат възобновяване обаче, то родителите са принудени да ги поддържат.

П.П. не забравяйте и от 20 до 50 лв. за цветя за госпожите.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР