Пловдив. Засегнатите площи в близост до реките Чепеларска и Марица

...
Пловдив. Засегнатите площи в близост до реките Чепеларска и Марица
Коментари Харесай

Инж. Цветелина Кънева, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район”: Мерките в плана за района включват периодично почистване коритото на река Чепеларска в зоната на Катуница

Пловдив. Засегнатите площи наоколо до реките Чепеларска и Марица попадат в регион със забележителен евентуален риск от наводнения, заяви за Радио „ Фокус ”-Пловдив шефът на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион ” инж. Цветелина Кънева. „ Районът е избран след предварителна оценка на риска според от размера на неблагоприетните последствия за човешкото здраве и живот, стопанската система, инфраструктурата, околната среда и други ”, добави тя. В Плана за ръководство на риска от наводнения са планувани набор от ограничения за понижаване на нездравословното влияние на водите при наводнения.
„ Програмата от ограничения на проекта за този регион включва от време на време разчистване коритото на река Чепеларска в зоната на Катуница от дървета, шубраци, битови и строителни боклуци, изграждане/надграждане на земнонасипна дига в композиция с биологично подсилване по десния бряг на река Чепеларска в зоната на Катуница, поддръжка на дясна защитна дига на река Марица в зоната на град Садово и Чешнегирово (приблизително 3200 м), възобновяване на слегнали сектори на дясната защитна дига на река Марица в зоната на град Садово и Чешнегирово – надграждане с половин метър на 600 м. дължина ”, уточни инж. Кънева. По думите и, БДИБР спомага на регионалните и общински администрации и други способени институции, като издава с приоритет нужните разрешителни за разчистване на речните кревати за обезпечаване на проводимост и за създаване на защитни уреди. „ Досега са издадени 30 броя разрешителни за поддържане на проводимостта ”, добави инж. Цветелина Кънева.
Тя уточни също, че през предходната година Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион ” е провела 6 осведомителни срещи по проблемите, свързани с наводненията. По думи на инж. Кънева Басейнова дирекция реализира непрекъсната връзка с виновните институции за непрекъснатата оперативна отбрана. С специалистите от тези институции и административни ръководители от регионалните и общински администрациии, Регионалните дирекции за противопожарна сигурност и отбрана на популацията, Напоителни системи, ВиК и други се организират срещи по съвещания на всеки стадий от Плана за ръководство на речните басейни. „ Освен това заинтригуваните страни се включиха в края на 2016 година и в правенето на програмата от ограничения в Плана за ръководство на риска от наводнения, като участваха процеса на съвещания и даваха мнения ”, съобщи Кънева. На извършените срещи са били обсъждани и ограниченията и вероятните източници за тяхното финансиране – от държавния бюджет посредством Междуведомствена комисия, за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет, от Оперативна стратегия „ Околна среда ” и оперативни стратегии за трансгранично съдействие със прилежащи страни.
„ Тази година предстоят да бъдат извършени още 6 сходни срещи за увеличение информираността и развиване на умения за деяние при наводняване, както и за основаване на потенциал на способените органи ”, сподели още инж. Цветелина Кънева.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР