Пловдив. Вицепрезидентът Илияна Йотова организира Студентска лаборатория Перспективи за развитие

...
Пловдив. Вицепрезидентът Илияна Йотова организира Студентска лаборатория Перспективи за развитие
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с чуждестранни студенти от български произход от Пловдивския университет за развитието им в България

Пловдив. Вицепрезидентът Илияна Йотова провежда Студентска лаборатория „ Перспективи за развиване с българска тапия “ с задгранични студенти от български генезис в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “. Това оповестиха от прессекретатариата на президента . Това бе следващата среща на вицепрезидента със студенти от български генезис, които учат във висши образователни заведения в страната по Постановление на Министерски съвет №103 и Постановление на Министерски съвет №228. Постановленията регламентират образованието със стипендии на студенти от българските исторически диаспори.
Голяма част от моята активност е отдадена на контактите и образуването на политики със сънародниците ни зад граница. Вие не сте другите българи – с тези думи Илияна Йотова приветства студентите. Вицепрезидентът акцентира, че образованието е основна част от концепцията на президентския екип за политиката с българите зад граница.
В прям диалог студентите споделиха пред Илияна Йотова за какво са избрали да учат в България, по какъв начин са разбрали за опциите за висше обучение, които предлага нашата страна, какви са изискванията, при които се образоват. Обсъдени бяха вероятностите за реализация в България, с която по-голяма част от студентите свързват своето бъдеще. Поставени бяха и проблемите, с които се сблъскват. Основен е бюрокрацията, обвързвана с уреждането на пребиваването им в нашата страна.
Общо е мнението, че е належащо осъвременяване на Постановление на Министерски съвет №103 и Постановление на Министерски съвет №228. Вицепрезидентът възнамерява огромен конгрес с всички ангажирани институции, представители на студентите и работодателските организации, на който да бъде изработен цялостен обзор на сегашното положение на постановленията, да бъдат разисквани проблемите и препоръчани съответни промени. Целта е да бъдат чути управленията на университетите и студентите за изискванията за кандидатстване и образование и да се промени нормативната база по този начин, че да стимулира тези младежи да се образоват и развиват в България.
Около 2000 студенти от български генезис се образоват в българските висши образователни заведения по Постановление на Министерски съвет №103 и Постановление на Министерски съвет №228.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР