Пловдив вече има своя инсталация за зелени и биоразградими отпадъци,

...
Пловдив вече има своя инсталация за зелени и биоразградими отпадъци,
Коментари Харесай

Инсталация в Пловдив започва да обработва по 7 000 тона отпадък годишно

Пловдив към този момент има своя апаратура за зелени и биоразградими боклуци , която е построена в Северна индустриална зона. „ Откриваме едно оборудване, което ще има огромен екологичен резултат и ще икономисва всяка година на пловдивчани не малко средства от таксите за депонирането на всеки звук боклук “, акцентира в изявлението си замеяшхсн-кметът на града Анести Тимчев. Той уточни публичните изгоди от реализацията на плана. По думите му, компостиращата апаратура ще преработва 15 000 тона зелен боклук годишно и ще създава близо 7 000 тона компост, с който ще се облагородява зелената система на града. Това ще спести от отчисленията за депониране милиони левове, които общината ще влага в по този начин наречената кръгова стопанска система и зелени политики.
Един от значимите резултати от въвеждането в употреба на новата апаратура е, че ще понижи размера на отпадъците , които се депонират на сметищата в Цалапица и в Шишманци и това ще удължи употребата им, изясни шефът на дирекция „ Екология “ Вяра Колева. Обща стойност на плана е 9 000 000 лв.. Площадката за компостиране заема 32 декара, на които е ситуирана цялата нужна инфраструктура – площадка за компостиране, административна постройка, механически здания и транспортни връзки. 10% от депонираните боклуци са от листна маса и биоразградими артикули , които се събират при поддържането на публични площи, паркове и градини, дворовете на учебни заведения, детски градини, здравни заведения, административни здания и други, както и от семейства в квартал „ Прослав “ и „ Коматево “.
 Компостираща апаратура би трябвало да проработи до 2022 година в Асеновград Компостираща апаратура би трябвало да проработи до 2022 година в Асеновград
Компостираща и сепарираща апаратура по план на обща стойност над 13 200 000 лв. ще бъде построена в Асеновград. Съоръжението ще обс...
Събраните разделно и обработени боклуци ще се употребяват за произвеждане на първокачествен компост, който ще бъде влаган като подобрител на почвата при насърчаване на зелената система на територията на община Пловдив. В презентацията на Гергана Василева - специалист в дирекция „ Екология “ - в детайли беше показана технологията на работата на новото оборудване. То ще се ръководи от общинското дружество „ Паркове и градини “. „ Тук ще работят 12 души, които следва да бъдат подготвени за работа с новата техника “, изясни шефът на предприятието Веселин Козарев.
Проект „ Изграждане на компостираща апаратура за разделно събрани зелени и/или биоразградими боклуци “ се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014 година - 2020 година, съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд на Европейския съюз, както и от държавния бюджет на България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР