Пловдив. В резултат на стабилното управление на страната, на 7-ми

...
Пловдив. В резултат на стабилното управление на страната, на 7-ми
Коментари Харесай

Менда Стоянова: В резултат на стабилното управление правителството изплати 2 милиарда лева дълг

Пловдив. В резултат на постоянното ръководство на страната, на 7-ми юли Министерството на финансите изплати близо 2 милиарда лв. от външния дълг на страната. Това оповестиха на конференция в Пловдив на народните представители от Политическа партия ГЕРБ от 16-ти и 17-ти МИР Менда Стоянова, Спас Гърневски и Запрян Янков, осведомят от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ. През месец юли е бил падежът на заем, издаден през 2012 година с рента 4.25 % по отношение на предходен дълг - еврооблигациите от 2002 година, издадени по време на финансовия министър Милен Велчев и държавното управление на Национална движение „Симеон Втори".
„ Сега този дълг беше изплатен и в действителност с 2 милиарда лв. се понижи и общият държавен дълг или от 29, 5 на 100 от Брутния вътрешен артикул /БВП/ той спада на 24% от Брутният вътрешен продукт “, изясни ръководителят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.
Тригодишната прогноза на държавното управление е през 2020 година, когато още веднъж има огромен падеж, процентът на дълга да се стопи до 22 на 100 от Брутният вътрешен продукт.
България е на трето място в Европейския съюз по невисок дълг. Средният за страните от Европейски Съюз е 86 % от Брутният вътрешен продукт, а за съпоставяне в България сега той е 24 на 100.
Всичко това стана допустимо, тъй като икономическите индикатори и за 2016 и за 2017 година са извънредно положителни. За да се емитира дълг, нормално повода е бюджетен недостиг. През 2016 година тази наклонност се обърна и завършихме на плюс 1.4 милиарда лв., към месец юни т.г салдото още веднъж е позитивно + 1.7 милиарда лв., стана ясно още на конференцията.
„ Тези положителни стопански индикатори се дължат на няколко неща. Първото и доста значимо нещо е развиването на стопанската система “, изясни Менда Стоянова и сподели, че през 2016 година е регистриран напредък на българската стопанска система от 3.6 %, а за 2017 година по предвиждания на Световната банка този напредък ще стигне 4 на 100.
„ Всичко това е резултат от обстоятелството, че в България имаме политическа, икономическа и фискална непоклатимост. Имаме предвидима данъчна политика и държавното управление непрекъснато поставя старания за възстановяване на бизнес-средата. Последните ограничения са стъпките, които се вършат за понижаване на административната тежест “, съобщи още ръководителят на ПК по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя добави, че приходите към юни 2017 година по отношение на същия интервал на предходната година са 1 милиард 35 милиона лв. повече. Освен растеж на стопанската система, растежът на тези доходи се дължи на нарасналата събираемост от приходните организации.
Средната работна заплата у нас има растеж от 10 % и към този момент е 1068 лв., а безработицата е под 7 на 100, което е най-ниското равнище от 10 години насам, оповестиха още на конференцията народните представители от Политическа партия ГЕРБ от 16-ти и 17-ти МИР Менда Стоянова, Спас Гърневски и Запрян Янков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР