Пловдив трудно се врежда в класацията на пенсионерите с добри

...
Пловдив трудно се врежда в класацията на пенсионерите с добри
Коментари Харесай

Къде в България взимат най-високи пенсии? Пловдив извън топ ...

Пловдив мъчно се врежда в класацията на пенсионерите с положителни приходи в страната. С парите, които получават възрастните от града под тепетата, те не могат да влязат в топ 5. Първенци са софиянци, които всеки месец прибират в джоба си приблизително по 615, 10 лева, излиза наяве от данните на Национален осигурителен институт за първото тримесечие на 2021г.

Следвани са от областите Бургас и Перник. Макар миньорският град да е в пъти по-малък от града под тепетата, възрастните получават повече пари при пенсиониране от пловдивчани. Вероятно това се дължи на обстоятелството, че огромна част от жителите му работят в столицата. И други по-малки градове като Стара Загора и Враца бият Пловдив по междинна пенсия. Така пловдивските пенсионери се подреждат чак на девето място по пари, които получават откакто се пенсионират, и взимат приблизително със 117,17 лева по-малко от софиянци.

47 850 са пенсионерите от област Пловдив, получаващи минималната пенсия от 300 лева Други 33 480 пък не могат да стигнат прага. Причината част от пенсионерите да не могат да стигнат минималната пенсия е, че техните пари се дефинират като % от нея. Това са инвалидните пенсии, както и тези за възраст без задоволително стаж и наследствените пенсии. Инвалидната пенсия според от % увреждане е сред 85 на 100 и 115 на 100 от минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст. Наследствената пък е 75% от минималната. Всъщност всяка пета пенсия в града под тепетата и района е инвалидна за общо заболяване.

Седем пъти повече са дамите, които получават минимални пенсии. Така по 300 лева взимат 41 758 пенсионерки, до момента в който мъжете са едвам 5682. Причината е, че мъжете получават по-високи заплати и се пенсионират по-късно.

Богатите пенсионери, или тези, които всеки месец прибират над хилядарка в Пловдивско, са 5739. Това е едвам 3% от всички над 188 000.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР