Пловдив. Трапезата на Бъдни вечер не се вдига цяла нощ,

...
Пловдив. Трапезата на Бъдни вечер не се вдига цяла нощ,
Коментари Харесай

Грозделина Георгиева, РЕМ - Пловдив: Трапезата на Бъдни вечер не се вдига цяла нощ, защото това е покана за предците ни да се присъединят към празника

Пловдив. Трапезата на Бъдни вечер не се подвига цяла нощ, това е покана за предците ни да се причислят към празника. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Грозделина Георгиева, организатор в Регионалния етнографски музей в Пловдив. По думите ѝ за трапезата на Бъдни вечер наложително се подготвя ритуален самун, в който се поставя паричка за здраве и шанс. „ Прави се самун за стопанството, за животните и за посевите. В разнообразни краища се назовава друго, само че най-познат е като „ харман “. Трети тип ритуален самун се прави в навечерието на Бъдни вечер – това са по този начин наречените колачета, с които се подаряват коледарите “, сподели още Георгиева. Тя акцентира, че за трапезата е значимо да се съблюдава нечетното число на ястията. „ Ястията наложително би трябвало да са постни, а на трапезата да участва всичко, което през годината се ражда в дома. Прието е да има още сарми, фасул, пълнени чушки, сварено жито, тиквеник и всички типове плодове и зеленчуци, които има в дома “, уточни уредникът в Регионалния етнографски музей.
Грозделина Георгиева сподели още, че особено за Бъдни вечер е и прекадяването, което е обвързвано със остаряло поверие доста преди християнството. „ Самият собственик на дома извършва ролята на духовник, както в древността са били жреците. Той прекадява трапезата, целия дом, животните, стопанските постройки и всичко останало. Едва тогава се минава към разчупване на питата. Първо се оставя едно парче на Богородица, парче за дома, а оттова нататък всички части се разчупват и раздават съгласно членовете на фамилията и размера им “, изясни Георгиева. Уредникът добави, че значима част от обредността на Бъдни вечер е гадателството. „ Всички тези празници имат гадателски темперамент за идната година. Когато всеки се нахрани на Бъдни вечер, той би трябвало да си счупи орех. По това дали е цялостен ще разбере дали ще му е хубава и цялостна идната година “, добави Грозделина Георгиева.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР