Пловдив. Традиционното си пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади

...
Пловдив. Традиционното си пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади
Коментари Харесай

Пловдив: Раковски разкрива тайната на пидето и ароматното сладко от мента на Фермерския пазар

Пловдив. Традиционното си пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади орехчета и други вкусни ястия ще показват кулинари от Раковски тази сряда на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив. Това оповестиха за Радио „ Фокус “- Пловдив от уредниците. Не е ясно по какъв начин вековната рецепта за пиде – прелестно сладката, златиста турска питка, поръсена със сусам, е мигрирала към католическата общественост на Раковски, само че тя от години се е трансформирала в обичайната за този завършек на България. Пидето се подготвя от брашно, квас,зехтин, кисело мляко, захар и сусам, а тайната на поднасянето е в нарязването на тънки ленти. Всеки, който желае, ще получи рецептата в елементи по време на Фермерския пазар на Бунарджика и ще има опция да опита ароматното пиде, увери Гергана Кабаиванова, координатор на събитието в Пловдив. Сладкото от мента, като се изключи че звучи свежо и ароматно, е доста потребно при стомашно-чревни болести. Това се дължи на спазмолитичното и успокояващо деяние на ментата. Благодарение на ментоловото етерично масло, сладкото от мента се предлага при повръщане, гадене и проблеми с храносмилането. Полезни за здравето са и боровият мед и сладкото от зелени шишарки – те облекчават кашлицата и признаците на настинка. А сладкото от зелени орехчета като се изключи че е елегантно, подкрепя функционалността на щитовидната жлеза.
Кулинарните майстори от Раковски ще показват пред посетителите на Фермерския пазар в Пловдив и пълнени чушки с фасул, домакински ябълков оцет, домакински тутманик и мариновани тиквички.
Можете да опитате непознатата кухня на Раковски на 18 юли, от 16.00 до 20.00 часа на обичайния Фермерски пазар, който се организира всяка сряда на алеята в парк Бунарджика. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР