Пловдив страда от липсата на плувни комплекси, като в града

...
Пловдив страда от липсата на плувни комплекси, като в града
Коментари Харесай

Пловдив ще има нов басейн за 20 млн. лв.

Пловдив страда от неналичието на плувни комплекси, като в града в този момент има единствено една общинска база Новата поръчка за олимпийски басейн ще бъде финансирана с част от 44-милионния заем, който общината изтегли Проектът ще свърже новия басейн със остарелия, а към този момент съществуващата инфраструктура ще бъде актуализирана
Вече повече от десетилетие Пловдив страда от неналичието на публични плувни басейни, а на фона на темповете на разгръщане на града, а и високите летни температури, това се трансформира в проблем. В момента единственият настоящ е басейн " Младост " наоколо до гребния канал, само че размерите му са незадоволителни за потребностите на хората и постоянно се случва над 15 деца да плуват в един кулоар. " Инфраструктурата на басейна в " Младост " е остаряла и незадоволителна за надпревари, било то районни, национални или интернационалните. Именно поради настоящето му положение са ни отказвали да бъдем домакини на надпревари " разяснява пред " Капитал " Славяна Раденкова, треньор по плуване в спортното учебно заведение " Васил Левски ".

Община Пловдив към този момент има един несполучлив опит за създаване на нов плувен басейн, проектирането на който стартира още през 2015 г, а резултатът през днешния ден са металните остатъци от едно подсилване. Сега градската администрация е решила, че е време за нов опит - към този момент е оповестена социална поръчка на стойност 19.8 млн. лева за създаване на басейн в Пловдив. Тя е пусната на електронния портал на АОП на 20 юни и по нея ще може да се кандидатства до 21 юли.
Бленуваният олимпийски басейн на Пловдив
Новият плувен център на града ще е с олимпийски размери и по проект би трябвало да се намира в пространството сред някогашния " Диспансер по спортна медицина ", басейн " Младост ", залата за гимнастика към спортното учебно заведение и улица " Ясна поляна ". Идеята е това да е модерна плувна база, в която да могат да се организират надпревари и шампионати на федерацията по плуване.
Реклама
" Липсата на басейн лимитира професионалното спортно развиване на младежите. С подобен басейн ще даваме късмет на младите спортисти да се развиват тук и ще можем да участваме на шампионати. Това ще е и тласък за туризма в града ", уточни в изявление за " Капитал ", зам. - кметът по спорта в община Пловдив Георги Титюков. Той беше на същата позиция и при ръководството на Иван Тотев, при който се подписа и предходния контракт за строителството на басейн, без да се стигне до строителство.
Скрита перла
Проектът наподобява упорит, като в документите е заложено, че новият комплекс би трябвало да се състои от един непълен под земята етаж в зоната сред съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа. Новата постройка ще бъде обвързвана със съществуващия басейн посредством проектирани връзки. Цялата повърхност на комплекса би трябвало да е съвсем 9700 кв.м.
Новият плувен комплекс ще бъде разположен сред към този момент съществуващите спортни здания, правещ ги едно огромно цяло Източник: Archcenter-A
Новият басейн пък ще бъде с размери 50 м на 25 м с 10 коридора за плуване. Предвидено е трибуните да поемат 1006 души, има планувани и места за хора с увреждания. Освен съблекални, тоалетни, фитнес зала за подготовка и медицински кабинет е планувано и да бъдат ремонтирани съществуващите пространства в спортния диспансер за физиотерапия и възобновяване. Обновени ще бъдат и остарялата постройка и съществуващият в нея басейн. За гостите на комплекса ще има и две кафенета.

" Тази локация е комплицирана за добре изявена архитектура, все пак прави връзката сред трите обекта, като употребява всички кабинети на спортния диспансер, с цел да не дублира здравната част. Така се получава един огромен комплекс ", разясни концепцията арх. Тодор Абаджиев, който е проектирал комплекса.
Реклама ПоръчкатаДо оповестяването на поръчката се стигна, откакто. за довършването на двата стадиона " Ботев " и " Локомотив " - по 12 млн. лева за всеки, а останалото ще е за построяването на новия плувен комплекс с басейн - към 20 млн. лева Търсенето на средства за тези планове започва още през месец март, когато без особени полемики общинските съветници дадоха зелена светлина на кмета да търси институция, която би отпуснала на общината.В последна сметка макар опълчването на съветниците от Българска социалистическа партия и Демократична България, както и някои от самостоятелните, решението бе утвърдено. Сигурното болшинство на ГЕРБ в локалния парламент даже разреши на кмета да разгласи търга за басейна два дни преди заемът да бъде утвърден от Общинския съвет. Първият несполучлив опит
Първият опит за нов 50-метров басейн беше изработен преди 2 години, след самодейност на организацията " Кауза Пловдив ", които събраха подписка за нов плувен басейн в града.

Проектът тогава бе на стойност от 12.8 млн. лева, а определеният реализатор " Главболгарстрой ", който подписа контракт при някогашния кмет Иван Тотев, направи първата копка бе на 25 октомври 2019 година, само че действително строителство по този начин и не стартира. През март 2020 г Община Пловдив и ГБС се схванаха да разтурят договорката без финансови искания един към различен, заради липса на финансиране.

Новата поръчка е с към 7 млн. лева по-висока цена, а аргументът е най-вече покачването на цените на строителните материали и действия.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Строителство и парцели 3 Енергетика 1 Градове 2 Икономика 3 Компании 1 Строителство и парцели 2 Градове 3 Компании Реклама Нужни са още басейни
Общинският басейн " Младост " в Пловдив употребяват децата от спортното учебно заведение, множеството локални плувни клубове и школи и жителите. Това води до огромен напор на хора, сложна хигиенична поддръжка и не изключително приятна услуга, за това и от години се търси решение. То отчасти бе открито с отварянето на басейн в Аграрния университет. Той обаче, като се изключи че е частна благосъстоятелност, е и в по-отдалечена зона на града.

" В момента часовете за свободно прилагане на басейна " Младост " са мощно лимитирани, заради огромната натовареност на комплекса. В избрани моменти има по 8-10 деца в един кулоар и се пречи на естествения подготвителен развой ", съобщи Георги Титюков.

Тезата за нуждата от построяването на нов комплекс отбрани и арх. Тодор Абаджиев. " Този план е значим освен за Пловдив, а и за България, по този начин ще имаме най-малко два интернационалните комплекса в страната - Бургас и Пловдив ", уточни той пред " Капитал ".

Ентусиазъм към новият състезателен комплекс демонстрират и клубовете по плуване в града. До момента всички четири работят в дребния басейн в " Младост ". " Изграждането на този басейн закъсня много, от 10-15 години се борим за него. Сега разполагаме единствено с дребния басейн, където ситуацията е малко като дядовата ръкавичка " разяснява за " Капитал " Василис Дамянидис, ръководител на ЖПК " Младост-91 ". Той изрази вяра за сполучливото създаване на оборудването и поддръжка на решението да се влага в спорта. С новият басейн ръководителят чака да се получи и тласък към спортния туризъм, което ще бъде бонус за града. Все отново той изрази и своите запаси във връзка с стопанисването на новият състезателен комплекс, като за образец даде поддръжката на " Младост " - тя е към 400 хиляди лева годишно, а упованията му за новия комплекс са за разноски за поддръжка в границите на 1.1 млн. лева годишно.
Издръжката на соръцението би трябвало да се премисли добре, тъй като един състезателен комплекс не се устоя от входни такси, другояче би трябвало да е по 100 лева билета. Това са скъпи уреди. Василис Дамянидис
ръководител на ЖПК
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Дори басейнът да бъде приключен в идващите две години, той обаче не би бил задоволителен за темповете на напредък на града, счита Таня Месробович, треньор по плуване в Пловдив, съгласно която е нужно да има плувни комплекси в другите елементи на града.

" За да приказваме за положително положение на плувния спорт в града, съгласно мен трябват най-малко още два-три 25 метрови басейна, които да бъдат издигнати наоколо до " Тракия ", " Южен " или някой от другите квартали ", разяснява за " Капитал " треньорката.
Свързани публикации Община Пловдив построява слънчеви централи върху обществени здания 25 юни 2022, 15:32 Община Пловдив взима още 44 млн. лева дълг - отново за спортни обекти 23 юни 2022, 18:04 От " Капана " на моста 23 юни 2022, 09:45 Покритият мост над Марица: благосъстоятелност на ББР до 2035 година против 830 лв. наем 6 юни 2022, 08:30 Изграждането на зала за операта в Пловдив остава мираж 19 май 2022, 13:54 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Мария Дойкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР