Пловдив става важна част от системата за спешна медицинска по

...
Пловдив става важна част от системата за спешна медицинска по
Коментари Харесай

Откриха хеликоптерното летище на УМБАЛ Свети Георги

„ Пловдив става значима част от системата за незабавна здравна по въздух. Днес откриваме 10-то болнично вертолетно летище в страната “. Това съобщи министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков по време на откриването на хеликоптерното летище в УМБАЛ " Свети Георги ". Той уточни, че в града ще бъде построена и една от шестте оперативни бази, която ще покрива огромна част от Южна България.

„ Всичко това демонстрира, че последователно системата HEMS стартира да реализира своята успеваемост. По-добрите медицински услуги, които ще се оферират с откриването на болничното летище ще повлияе позитивно върху качеството на живот и вложенията в района “, означи министър Георги Гвоздейков. Той акцентира, че откакто медицинският хеликоптер влезе в употреба са осъществени голям брой задачи, които са помогнали за спасяването на човешки животи.

В събитието участваха и заместник-министърът на опазването на здравето доцент доктор Петко Стефановски, кметът на гр. Пловдив Костадин Димитров, регионалният шеф на област Пловдив проф. Христина Янчева, основният шеф на Групово дело „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ Анелия Маринова, управлението на „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД и други

„ Пловдив е моят роден град и съм мощно впечатлен от темпа на развиване на медицината в града. Тази хеликоптерна площадка ще донесе доста положително качество на незабавната медицина в целия регион. “, съобщи зам.-министърът на опазването на здравето доцент доктор Петко Стефановски.

Кметът на община Пловдив Костадин Димитров употребява откриването, с цел да благодари на управлението на УМБАЛ „ Св. Георги “ ЕАД за всичко, което прави за града, и най-много на всички медици за техните грижи и старания, с цел да запазят живота и здравето на хората.

“Пловдив става център с усъвършенствана и надградена здравна помощ ", добави проф. Янчева – регионален шеф на област Пловдив.

Министър Гвоздейков връчи документите за регистрация на ръководителя на Съвета на шефовете на УМБАЛ " Свети Георги " ЕАД доцент доктор Иван Соколов. След водосвет, осъществен от Негово Всеблагоговейнство отец Георги Аврамов, формалните посетители прерязаха лентата на вертолетното летище на фона на кацналия медицински хеликоптер на HEMS.

Обектът „ Болнично вертолетно летище “ е построено с предоставената от Министерството на здравеопазването целева дотация в размер на 157 661 лева Проектът е съгласуван с всички условия на " България Хели Мед Сървиз " ЕАД и е механически взаимстван от настоящи площадки за хеликоптери по света. Той е в унисон с Националната здравна тактика и със Здравната тактика на Европейския съюз.

В осъществяване е различен капиталов план за създаване на многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка с вход към Спешно поделение, с който болничните вертолетни летища на територията на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД, гр. Пловдив, ще станат две.

Втората площадка в градеж ще е с разгърната повърхност 20 402 кв. м., ще включва 603 паркоместа, от които 61 за хора с увреждания. Инвестиционният план се чака да бъде приключен през 2025 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР